UUTTA HUIPPUTEKNIIKKAA!

Kalle Heiska

tiedetoimittaja
etusivu uutiset esittelyni
Pages in English
16.05.2006

Turva- ja hoiva-avun hälytys välittyy varmasti ja helposti
Turkulainen teknologia pidentää ikääntyneen itsenäistä suoriutumista ja lisää hoiva-alan tehokkuutta

Turkulainen Exrei Oy on kehittänyt hoiva-alalle langattoman hälytys-, turva- ja valvontajärjestelmän. Tämä on helppo ottaa käyttöön ikääntyneiden ja muistihäiriöisten turvan lisäämiseen sekä hoivakodeissa että kotona. Peruslaitteisto sisältää pienen kotitukiasemalaitteen ja turvarannekkeen. Nämä ovat edullisia hankkia ja järjestelmän kuukausimaksu on alhainen. Järjestelmä välittää avunpyynnön tai hälytyksen heti oikealle vastaanottajalle tämän matkapuhelimeen.

ICT Turku Oy:n ohjelmapäällikkö Kristiina Sunell ja Exrei Oy:n toimitusjohtaja Markus Merne ovat osaltaan luoneet Turun seudulle turvateknologiaan keskittynyttä, kansainvälisesti kilpailukykyistä tutkimus- tuotekehitysverkostoa.
Korkearesoluutiokuva (579 Kt)
Kuva: Tommi Lunden

ICT Turku Oy:n avulla Exrei kokosi hälytyslaitteiston kehittämistyöhön käyttäjätutkimuksen, muotoilun, elektroniikan ja tietoliikenteen maakunnalliset asiantuntijat. Exrei julkistaa patentoidun laitteiston ja järjestelmän Tampereella TERVE-SOS-messuilla keskiviikkona 17. toukokuuta. Järjestelmä pohjautuu yrityksen Lahdessa koekäytettyyn turvajärjestelmään ja avohoitomalliin, joka voitti vuonna 2003 TERVE-SOS-messujen innovaatiokilpailun.

Uuden laitteiston helppokäyttöisyyden varmistivat sen suunnitteluun ja testaukseen osallistuneet seniorit sekä hoivakotien asukkaat ja henkilökunta. Laitteiston toimintaa voidaan joustavasti muuttaa tukemaan ikääntyneen yksilöllistä itsenäistä suoriutumista. Näin se pidentää kotona asumisen mahdollisuutta ja lisää turva- ja hoiva-alan kustannustehokkuutta.

Ikääntynyt tai muistihäiriöinen voi käyttää laitteistoa kotona, mökillä tai hoivakodin asunnossa. Laitteiston taustajärjestelmän avulla ihminen voidaan myös paikallistaa. Laitteisto tunnistaa esimerkiksi muistihäiriöisen kotipiiristä poistumisen, ja tieto "harhailusta" menee haluttaessa välittömästi omaiselle tai hoivapalveluyrittäjälle.

Korkearesoluutiokuva (256 Kt)
Exrein turva- ja hoiva-alan hälytyslaitteisto toimii kokonaan langattomalla tekniikalla. Ikääntyneelle riittää ranneke tai kaulalle ripustettava painike sekä tukiasema, jossa on mikrofoni ja kaiutin. Ranneke on vesitiivis, ja sekin sisältää mikrofonin. Hälytykset siirtyvät aina varmasti, koska laitteiston rikkoutuessa tai akkuvirran loppuessa taustajärjestelmä huolehtii, että hälytys lähtee välittömästi.

Exrei Oy, ICT Turku Oy ja maakunnan korkeakoulut ovat olleet avainasemassa kehitettäessä varsinaissuomalaisen turvateknologia-alan yhteistyöverkostoa. Turvateknologia on Turun kaupungin elinkeinostrategian ja Turun yliopiston informaatiotekniikan laitoksen toinen strateginen painopisteala - toinen on testaus. Exrei tähtää toiminnassaan kansainvälisille markkinoille, ja esimerkiksi hälytyslaitteisto on Internet-pohjaisena helppo sovittaa eri maiden tarpeisiin. Yritys keskittyy aluksi Pohjoismaiden lisäksi Espanjaan.

Lisätietoja: www.exrei.fi

Exrei Oy
Tommi Lunden, tuotekonseptipäällikkö
puh. 0400 449 559
tommi.lunden@exrei.fi
ICT Turku Oy
Kristiina Sunell, ohjelmapäällikkö
puh. 044 790 4921
kristiina.sunell@ictturku.com

Uutisteksti kuvineen vapaasti käytettävissä. Kalle Heiska
[ etusivu ] [ uutiset ] [ esittelyni ] [ in english ]