UUTTA HUIPPUTEKNIIKKAA!

Kalle Heiska

tiedetoimittaja
etusivu uutiset esittelyni
invisible.gif (43 bytes)
Pages in English
invisible.gif (43 bytes)
invisible.gif (43 bytes) invisible.gif (43 bytes) invisible.gif (43 bytes)
invisible.gif (43 bytes)
invisible.gif (43 bytes)

14.12.2001

Hercules Oy ja VTT:
Turvallinen käyttäytyminen minimoi työtapaturmat ja onnettomuudet

Hercules Finland Oy:n tehdaspäällikkö Miika Eerola. Taustalla yrityksen homogenisaattori.
Korkearesoluutiokuva (2 220 319 tavua)


invisible.gif (43 bytes)

invisible.gif (43 bytes)

Työpaikalla mahdollisesti tapahtuva tapaturma on ainutkertainen. Yhtä tapaturmaa kohden esiintyy useita samankaltaisia ”läheltä piti” -tilanteita, joita taas voi edeltää moninkertainen määrä varomattomia, ei-turvallisia työsuorituksia. VTT ja Hercules Finland Oy kehittävät toimintamallia, jonka avulla varomattomat työsuoritukset vähenevät oleellisesti. Mukana kehitystyössä ovat myös Tampereen aluetyöterveyslaitos, Rautaruukki ja Fortum.

- Haluamme eliminoida sen tilastollisesti todennäköisen yhdenkin työtapaturman parissa vuodessa. Ainoa konsti on, että alamme tehdä aivan kaikki työt turvallisesti, ohjeiden mukaan. Konkreettinen esimerkki olkoon, että suojalasien käyttö on saatava nykyisestä 80 prosentista 100:aan. Esteenä on ollut tapa käyttäytyä, ei suojalasien puute, Hercules Finland Oy:n tehdaspäällikkö Miika Eerola sanoo. Yritys tuottaa kosteudenkestoa parantavia kemikaaleja paperi- ja kartonkituotteisiin, kuten talouspaperiin ja pahvisiin kertakäyttömukeihin.

Eerolan mukaan heidän yrityksensä laitteet ja turvallisuuden johtamisjärjestelmät ovat kunnossa. Tämän kansainvälisen yritysketjun yksi sisäinen teema on turvallinen käyttäytyminen. VTT:n kanssa yritys oppii uutta ja saa kehittää suomalaiseen työympäristöön sopivaa suomenkielistä ohjeistusta ja työkaluja turvalliseen työkäyttäytymiseen.

- Ainutlaatuista on alkaa käsitellä meidän omaa käyttäytymistämme työtä tehdessämme. Sen tuloksena ajattelutapamme muuttuu, niin uskon, hän sanoo.

Hercules Finland Oy:n työntekijät alkavat tutkia käyttäytymistään kahdessa työtapahtumassa: hartsinkäsittely-ketju mäntyöljy-raaka-aineen purkamisesta lopullisen hartsituotteen valmistumiseen ja tavarankuljetusauton lastaus. Lastauksen analysointiin tuo lisähaasteen tavara-auton kuljettaja; hänellä on tärkeä rooli lastauksessa, mutta hän on toisen yrityksen työntekijä.

VTT:llä on vankka kokemus työturvallisuudesta. Erikoistutkija Kaarin Ruuhilehto sanoo, että turvallisuusvireen jatkuva ylläpito tulee vähitellen osaksi yrityksen turvallisuustyötä raudasta ja järjestelmistä huolehtimisen rinnalle.

- Hyvä johtaja jalkautuu turvallisuuskierrokselle tehtaan lattialle, ja työpaikalle räätälöidään turvallisen toiminnan havainnointi- ja palautetavat. Ehkä tärkeintä on asennekasvaminen; saada aikaan ilmapiiri, joka kannustaa ottamaan myönteisesti vastaan palautteen työn tekemisestä. Henkilökunta on vastuussa omista tekemisistään, Ruuhilehto sanoo.

Kun työtapaturmia sattuu hyvin harvoin, on Ruuhilehdon mukaan vaara turtua ja tinkiä turvallisuusmarginaaleista. - Käyttäytymiseen on kiinnitettävä jatkuva huomio. Kun turvallisesta työtavasta seuraa iloa ja hyötyä, sitä käytetään toistekin. Porkkanalla saa enemmän aikaan kuin kepillä, mutta keppiäkin tarvitaan.

VTT:n johtaman turvalliset työtavat -hankkeen rahoittavat Työsuojelurahasto, Tampereen aluetyöterveyslaitos, osallistuvat yritykset ja VTT. Siinä kehitetään työkaluja työtapojen analysointiin, käyttöohjaukseen, työnteon havainnointiin, palautteen saamiseen ja mm. kattaviin turvallisuuskeskusteluihin.

Lisätietotoja:

invisible.gif (43 bytes)invisible.gif (43 bytes) kaarinruuhilehto.jpg (9963 bytes)

Kaarin Ruuhilehto

VTT Automaatio
Kaarin Ruuhilehto
puh. (03) 316 3271,
040 522 005
kaarin.ruuhilehto@vtt.fi

Hercules Finland Oy
Miika Eerola
puh. (03) 382 7712,
040 547 1405
meerola@herc.com

invisible.gif (43 bytes)
invisible.gif (43 bytes) invisible.gif (43 bytes) invisible.gif (43 bytes)
Uutisteksti kuvineen vapaasti käytettävissä. Kalle Heiska
[ etusivu ] [ uutiset ] [ esittelyni ] [ in english ]