UUTTA HUIPPUTEKNIIKKAA!

Kalle Heiska

tiedetoimittaja
etusivu uutiset esittelyni
Pages in English

 

invisible.gif (43 bytes)
invisible.gif (43 bytes)
1.12.2000

Tiehöylän teho kaksinkertaistuu automatiikalla

Tiehöylän terän automaattiohjauksella höylän teho saadaan yli kaksinkertaiseksi.
Korkearesoluutiokuva (189 378 tavua)

Tienrakennuksessa käytettävään höylään on rakennettu automaattinen ohjausmenetelmä, jolla höylän teho saadaan yli kaksinkertaiseksi. Höylä hyödyntää tie-CAD-ohjelmistolla laadittua tienrakennussuunnitelmaa ja paikannustekniikkaa.

Nykyisin teiden rakentaminen perustuu mittausmenetelmiin, jotka jo ovat paljolti kolmiulotteisia. Uusi ohjausmenetelmä pitää tiehöylän tasoitusterän asennon oikeana täysin automaattisesti, ja kuljettaja keskittyy pitämään tiehöylän valitulla tielinjalla.

Uutta tiehöylän ohjausmenetelmää käyttäen saadaan muitakin etuja. Hyvin tasaisten murskekerrosten ansiosta tienpohjaan tarvitaan aiempaa vähemmän kalliita erilajisia murskeita. Lisäksi routavauriot vähenevät, koska tienpohjan murskekerrokset lajittuvat nykyistä vähemmän.

Tiehöylällä tehtävät työt ovat toistuvia ja yksinkertaisia. Nykyiset höylien ohjausmenetelmät ovat manuaalisia ja työläitä; kuljettajan pitää säätää samanaikaisesti terän korkeutta, sivusiirtoa, kallistusta sekä auraus- ja leikkauskulmaa, ja tuloksen pitää olla todella tasaisen. Toinen uusi menetelmä pitää höylän terän automaattisesti oikeassa kallistuskulmassa. Kuljettaja säätää yhdellä vivulla tasoittavan terän höyläyskorkeutta sekä sivusuuntaista paikkaa.

VTT Automaation erikoistutkija Kalervo Nevala ja terän automaattiohjauksella varustettu tiehöylä.
Korkearesoluutiokuva (293 349 tavua)

VTT Automaatio ja Oulun yliopiston rakentamistalouden laboratorio ovat kehittäneet nämä uudet tiehöylän ohjausmenetelmät. Työtä ovat rahoittaneet Andament Oy, CadMates Oy, Geoditech Oy, Terrasolid Oy, Tielaitos, Tierakennus Ojanen, YIT sekä Tekes ja VTT.

Lisätietoja:
VTT Automaatio, Kalervo Nevala
Puhelin (08) 551 2227
Matkapuhelin 040 551 8368
Sähköposti: kalervo.nevala@vtt.fi

Sekä osoitteesta:
http://www.vtt.fi/aut/kau/tuloksia/mekatroniikka/7.htm

invisible.gif (43 bytes)
invisible.gif (43 bytes) invisible.gif (43 bytes) invisible.gif (43 bytes)
Kaikki uutiset ovat vapaasti hyödynnettävissä. Valokuvat copyright Kalle Heiska.
invisible.gif (43 bytes)
[ etusivu ] [ uutiset ] [ esittelyni ] [ in english ]