UUTTA HUIPPUTEKNIIKKAA!

Kalle Heiska

tiedetoimittaja
etusivu uutiset esittelyni
Pages in English

07.08.2003

Tekstiilialan tutkimukseen uusi keskittymä Tampereelle

VTT, Tampereen teknillinen yliopisto (TTY) ja ruotsalainen IFP Sicomp muodostavat uuden, vahvan materiaalitekniikan ja sen tekstiilisovelluskeskittymän Tampereella. VTT:n materiaalitutkimus yhdistettynä TTY:n ja IFP:n tutkimus-, tuotekehitys- ja testauspalveluihin muodostaa ainutlaatuisen kokonaisuuden tekstiilialan yritysten käytettäväksi.

Tekstiilialan palvelut jatkuvat Tampereella, koska TTY on perustanut älykkäiden asusteiden laboratorion, ja IFP Sicomp aloitti myös Tampereella tekstiilialan testaus- ja pesulapalvelutoiminnan. Tätä toimintaa IFP:llä on jo ennestään Ruotsissa ja Baltian maissa. VTT täydentää kokonaisuutta tarjoamalla alalle soveltuvia komposiittimateriaalien tutkimus- ja tuotekehityspalveluja.

Kuvassa Tampereen teknillisen yliopiston professori Heikki Mattila (vas.), IFP Sicompin johtaja Ronald Pedersen ja VTT:n tutkimuspäällikkö Jaakko Raukola.
Korkearesoluutiokuva
Kuva: Kalle Heiska

– Tekstiilialan tutkimuksessa on tapahtunut Tampereella rationalisointia. On hienoa, että TTY jatkaa älyvaatteiden tutkimusta ja että samaan yhteyteen on saatu IFP Sicomp. Ne ja VTT:n materiaalintutkimus hakevat liiketoiminnalleen elintilaa, ja niillä on yhdessä tutkimukseen ja tuotekehitykseen tarvittavat mittavat resurssit. Jos ne saavat arvostusta Pohjoismaista ja Baltiasta, kokonaisuudesta voi syntyä vaikka mitä kansainvälisille markkinoille, Tekstiili- ja vaatetusteollisuus ry:n toimitusjohtaja Matti Järventie sanoo.

Vaatetusala on Järventien mukaan työvoimavaltaista teollisuutta, ja etenkin alan suunnittelu- ja markkinointityötä riittää Suomeen. Toki älyvaatealalle riittää myös tuotannollista toimintaa. Sen sijaan tekstiilialalla painopiste Suomessa on tutkimus- ja kehitystyössä, jolle riittää markkinoita Suomessa ja ulkomailla. Esimerkkejä kilpailukykyisistä erikoistekstiileistä ovat paperikoneen viirat, kertakäyttöliinat, suodattimet sekä lasikuitupohjaiset tuulivoimaloiden siivekkeet.

– Tekstiilialan yritykset arvostavat VTT:n tutkimus- ja tuotekehitystyötä. Etuja ovat asiointi suomeksi, luotettavuus ja läheisyys. VTT:n pitää kuitenkin pärjätä myös kilpailussa, sillä tarvikkeiden ja tiedon siirto kansainvälisiin tutkimuslaitoksiin on nykyisin entistä helpompaa, Järventie sanoo.

VTT lopetti omat tekstiilitekniikan testaus- ja pesulapalvelut. Pääosa näiden palvelujen tutkimushenkilöistä on työllistynyt uudelleen.

Lisätietoja:
VTT Prosessit
Jaakko Raukola, tutkimuspäällikkö
puh. (03) 316 3568, 040 527 2684
jaakko.raukola@vtt.fi
Tekstiili- ja vaatetusteollisuus ry.
Matti Järventie, toimitusjohtaja
puh. (03) 388 9112
matti.jarventie@finatex.fi

Kuva: Kalle Heiska

Uutisteksti kuvineen vapaasti käytettävissä. Kalle Heiska
[ etusivu ] [ uutiset ] [ esittelyni ] [ in english ]