UUTTA HUIPPUTEKNIIKKAA!

Kalle Heiska

tiedetoimittaja
etusivu uutiset esittelyni
Pages in English

16.4.2007

Ikääntyneen hyvä tasapaino pidentää omatoimisuutta

Hyvä tasapaino vähentää ikääntyneen kaatumisriskiä ja lisää hänen kykyään elää omatoimisesti. Kevyen ja helposti siirrettävän tasapainolevyn avulla voidaan ikääntyneen tasapaino tarkistaa ja suunnitella hänen tasapainoaan parantava harjoitusohjelma. Ikääntyneen yhä paremmasta tasapainosta kertautuu myös yhteiskunnallisia etuja.

Tasapaino Tasapaino
Korkearesoluutiokuva (585 Kt) Korkearesoluutiokuva (227 Kt)
Tasapainoharjoittelu voi olla myös hauskaa. Potilas ohjaa tasapainoilemalla merkin (alussa vasemmalla yläkulmassa) "etenemistä" seinätaulun labyrintissa. Tasapainoharjoitusta seuraa fysioterapeutti Aaro Helistö Hyvinkään Lepovillasta.
Kuvat: Mauno Äikäs

Ihmisen hyvän tasapainon yksi merkittävä edellytys on hänen jalkojensa hyvät lihasvoimat. Useimman yli 65-vuotiaan tasapainoa voidaan parantaa selvittämällä aluksi hänen tasapainonsa ja jalkojensa lihasheikkoudet, ja sen jälkeen harjoituttamalla niitä oikein. Hyvä tasapaino pidentää ikääntyneen haluamaa omatoimista selviytymistä.

Ikäinstituutin koordinoiman Voimaa vanhuuteen -hankkeen puitteissa hyvinkääläinen vanhusten palvelutalo Lepovilla tarjosi yli 75-vuotiaille mahdollisuuden parantaa tasapainoaan. Osallistuneet vanhukset testattiin tamperelaisen HUR Labs Oy:n tasapainolevyllä, ja henkilökunta suunnitteli kullekin tarkoituksenmukaisen 10-viikkoisen, tasapainon ja jalkojen lihasvoiman parantamiseen keskittyvän voimaharjoitteluohjelman. Ikääntyneet kokivat harjoittelun miellyttäväksi ja he näkivät välittömästi harjoittelunsa vaikutuksen. Heidän omatoimisuutensa kasvoi harjoittelujen tuloksena.

Tasapainolevyllä voi helposti ja nopeasti arvioida ihmisen tasapainon. Kun hänelle on valittu  sopivimmat voima- ja koordinaatioharjoitteet, näiden tehokkuutta voidaan seurata tasapainolevyn avulla, ja tarpeen mukaan harjoitusohjelmaa voidaan muuttaa. Tasapainolevyn pelimuotoiset harjoitteet lisäävät motivaatiota tasapainon ja koordinaation kehittämiseen, ja siten myös harjoittelun tehokkuus kasvaa kaiken ikäisillä.

HUR Labs Oy on kehittänyt myös erityisesti urheilijoiden käyttöön menetelmät hyppyjen mittaamiseksi ja lihasten staattisen ja dynaamisen voiman tutkimiseksi. Kuntosali- ja fysioterapialaitteiden hyödyntämiseksi HUR Labs on kehittänyt tiedonkeruuohjelmistot, jotka ovat yhteensopivia ruotsalaisen Monark-polkupyöräergometrien ja HUR Labsin omien tasapaino-, hyppy- ja voimamittausmenetelmien kanssa. Ohjelmisto sopii yhteen myös Tanita-kehonkoostumusanalysaattorien kanssa.

Vasta vuoden toiminut HUR Labs Oyn vienti on noin 70 prosenttia. Yritys oli vuonna 2006 yksi Finn-Medi Tutkimus Oy:n hautomoyrityksistä. Finn-Medi Tutkimus ohjaa hautomoyrityksiä selvittämään eri rahoitusvaihtoehtoja ja järjestää yrityksille toimitilat, joissa nämä pystyvät keskittymään oman liiketoimintansa kehittämiseen. Hautomossa yritykset voivat myös tutkia liiketoimintaideansa kannattavuutta sekä esimerkiksi pohtia, kannattaako yrityksen toimia itsenäisesti vai yrityskumppanin kanssa.

Lisätietoja:

HUR Labs Oy
Toim.joht. Anssi Lipsonen
puh. 040 549 2202
anssi.lipsonen(at)hurlabs.com
Lepovilla
Fysioterapeutti (AMK) Aaro Helistö
puh. 040 081 1445
aarohelisto(at)hotmail.com
Finn-Medi Tutkimus Oy
Kehitysjoht. Reijo Itkonen
puh. 040 503 5252
reijo.itkonen(at)finnmedi.fi


Uutisteksti kuvineen vapaasti käytettävissä. Kalle Heiska
[ etusivu ] [ uutiset ] [ esittelyni ] [ in english ]