UUTTA HUIPPUTEKNIIKKAA!

Kalle Heiska

tiedetoimittaja
etusivu uutiset esittelyni
Pages in English
21.06.2004

Sydänkirurgian koulutukseen tehokas menetelmä
ICT Turku johtaa kansainvälistä opetusvälinehanketta

ICT Turku johtaa Turun yliopiston kanssa eurooppalaista tutkimus- ja kehityshanketta, jossa luodaan sydänkirurgian opetukseen ja suunnitteluun upouusi työkalu. Sen ansiosta sydämen toimintaan perehtyneiden ammattilaisten osaaminen välittyy opetuksessa nykyistä tehokkaammin. Lisäksi sydänleikkausten käytännön suunnittelu helpottuu ja sydänpotilaiden hoito nopeutuu ja tarkentuu. Hankkeen avulla luodaan Suomeen uutta, tuotteistettavissa olevaa ja kansainvälisesti kilpailukykyistä lääketieteellistä teknologiaa.

Sydänkirurgian koulutukseen tehdään uusi työkalu ICT Turku Oy:n ja Turun yliopiston toimesta. Kuvassa yliopiston Opetusteknologia-yksikön johtaja Erno Lehtinen ja tutkija Kari Nurmela.
Korkearesoluutiokuva (643 Kt)
Kuva: Turun yliopisto

TeliaSonera koordinoi tätä suomalaisten, usean kreikkalaisen ja tsekkiläisen tutkimuslaitoksen kaksivuotista hanketta. Tavoitteena on tehdä sydänkirurgian alalle nykyiseen eurooppalaiseen huippuosaamiseen perustuva tietotekninen työkalu. Se kokoaa havainnollisiksi ja helposti käytettäviksi sydämen toimintaan ja sydänsairauksien vaikutuksiin liittyvät tiedot. Työkalulla kardiologit ja sydänkirurgit tutkivat ja hoitavat sydäntä kolmiulotteisesti – virtuaalisesti. Siten myös todelliset sydänpotilaiden hoidot ja hoitoennusteet paranevat.

Hankkeesta puolet rahoittaa EU:n komissio ja toisen puolen yhteisesti TeliaSonera sekä kreikkalaiset ja tsekkiläinen tutkimusosapuoli. ICT Turku Oy sekä Turun yliopiston Sydäntutkimuskeskus ja Opetusteknologiayksikkö saavat kuitenkin 100-prosenttisen rahoituksen omalle työlleen. ICT Turun työn arvo 270 000 euroa. Hanke vahvistaa ICT Turulle olennaista lääketieteellisen tekniikan projektitoimintaa, jolle on muutenkin nykyisin hyvä kysyntä.

Turun yliopiston Opetusteknologiayksikön johtaja Erno Lehtinen sanoo, että tehtävä on osapuolille erittäin haastava. Kehitettävästä tieto- ja viestintäteknisestä työkalusta tulee menetelmä lääkärien ammattitaidon sekä opiskelijoiden, yksittäisten sydänpotilaiden ja koko väestön hyväksi. Tutkimushankkeeseen sisältyen työkalua myös testataan kliinisessä sydändiagnostiikassa ja kardiologian opetuksessa. Kokonaisuudessa hanke vahvistaa Opetusteknologiayksikön asemaa alan kansainvälisenä huippuosaajana ja helpottaa opetusalan suomalaisyritysten kilpailukykyä.

Lisätietoja:


Kuva: ICT Turku Oy
ICT Turku Oy
Sirpa Simola, projektipäällikkö
puh. 050 557 0031
sirpa.simola@ictturku.com
Turun yliopisto, Opetusteknologiayksikkö
Erno Lehtinen, johtaja
puh. 040 511 7965
erno.lehtinen@utu.fi

Uutisteksti kuvineen vapaasti käytettävissä. Kalle Heiska
[ etusivu ] [ uutiset ] [ esittelyni ] [ in english ]