UUTTA HUIPPUTEKNIIKKAA!

Kalle Heiska

tiedetoimittaja
etusivu uutiset esittelyni
Pages in English
18.06.2003

VTT odottaa kaupallistajaa polttokennotekniikalle
Polttokennon voi valmistaa kuluttajatuotteen virtalähteeksi

Polttokennotekniikan kotimainen tutkimus on niin pitkällä, että polttokennoja kannattaisi alkaa valmistaa kuluttajan pienenergialähteiksi korvaamaan mm. akkuja. Kannettavat tietoliikennelaitteet, kodinkoneet, moottorit ja esimerkiksi viihdelaitteet voisivat lähivuosina saada tarvitsemansa energian täysin kierrätettävästä, kevyestä ja turvallisesta polttokennosta.

Lars Gädda
Polttokennot ovat kalvoina mustien levyjen välissä. Pienoiskoossa malli soveltuu kännykän tai PC:n akuksi.
Korkearesoluutiokuva
Kuva: VTT
Polttokenno muuntaa vedyn energiaksi siten, että päästöksi jää vain vesi. Metaania käytettäessä päästöksi tulee myös hiilidioksidia. Muiden päästöjen, kuten typen oksidien, osuus on erittäin vähäinen. VTT on rakentanut prototyyppejä suuruusluokaltaan yhden kilowatin polttokennoksi. Se riittää esimerkiksi liikkumiseen kevytajoneuvolla, jossa polttokenno lataa akkuja. Polttokennon yleistyminen edellyttää kuitenkin materiaali- ja valmistuskustannusten alentumista.

Uusin etu VTT:n kehittämässä polttokennossa on, että kallis, aiemmin polttokennossa tarvittu grafiitti voidaan korvata edullisella komposiittimateriaalilla. Uusi polttokenno voidaan valmistaa aiempaa helpommin ja sen kierrätettävyyskin paranee. Lisäksi VTT:n polttokennosta otetaan talteen kennon vesijäähdytysenergia.

Polttokennossa tarvittavaa vetyä syntyy nykyisin sivutuotteena teollisuudessa, ja sitä jo myös pullotetaan. Kuluttajan tarpeeseen sopivat pienet vetytoimitukset ovat jo käynnistyneet, joten samaa polttokennoa voidaan käyttää pitkään.

Euroopassa polttokennoalan kehitystyöllä pyritään pysymään USA:n ja Japanin rinnalla. VTT, Teknillinen korkeakoulu (TKK), Åbo Akademi ja yritykset ovat kehittäneet alan tekniikkaa VTT:n, TKK:n ja Tekesin rahoituksella.

- Kun polttokenno valmistetaan lähes kokonaan teknisestä muovista, se on ihanteellinen: kevyt ja turvallinen. Lisäksi sellaisen polttokennon valmistus on nopeaa ja edullista. Suomessa on aihepiirin osaamista jo riittävästi. Tarvitaan vielä yritys, joka tuotteistaa polttokenno-osaamisen ja vie sen kannattavaksi liiketoiminnaksi. Kiire on, sillä maailmalla polttokennojen kehitys ja kaupallistaminen ovat jo edenneet huomattavan pitkälle. Suomessa kehitetyn polttokenno-osaamisen kaupallistamista ei ole vielä edes aloitettu, Optatech Oy:n toimitusjohtaja Tomi Heiskanen sanoo.

Lisätietoja:


Kuva: Matti Lindfors

 
VTT Prosessit
Matti Valkiainen, erikoistutkija
(09) 456 6380, 040 764 2480
matti.valkiainen@vtt.fi
Optatech Oy
Tomi Heiskanen, toimitusjohtaja
puh. (09) 525 9310, 0400 491 568
tomi.heiskanen@optatech.fi

Uutisteksti kuvineen vapaasti käytettävissä. Kalle Heiska
[ etusivu ] [ uutiset ] [ esittelyni ] [ in english ]