UUTTA HUIPPUTEKNIIKKAA!

Kalle Heiska

tiedetoimittaja
etusivu uutiset esittelyni
Pages in English
08.09.2005

VTT kehitti matkapuhelimella käytettävän opastusjärjestelmän museoon

VTT on kehittänyt järjestelmän, jonka avulla museokävijä saa tietoja museon esineistöstä ja esimerkiksi museomiljööstä omaan matkapuhelimeensa. Järjestelmää koekäytetään Tampereen historiallisessa ympäristössä toimivassa Mediamuseo Rupriikissa ja taidemuseossa Italiassa.

Mediamuseo Rupriikki sijaitsee historialtaan ainutlaatuisessa tehdasrakennuksessa Tampereen Finlaysonin alueella. Museon tutkija Outi Penninkangas (vas.) ja VTT:n erikoistutkija Johan Scholliers ovat rakentaneet museokävijälle vaihtoehdoksi omasta kännykästä käytettävän opastusjärjestelmän.
Korkearesoluutiokuva (ylempi, 860 Kt)
Korkearesoluutiokuva (alempi, 457 Kt)
Kuvat: Kalle Heiska
VTT:n järjestelmällä museo tarjoaa Tampereella valittavaksi tietoja joko media-alan museoesineistöstä tai Finlaysonin vuonna 1837 rakennetusta, Suomen ensimmäisestä modernista tehdasrakennuksesta.

Museoon tulevan vierailijan kännykkään latautuu VTT:n kehittämällä järjestelmällä Rupriikissa kaksi eri tietosisältöä: joko mediamuseon esineistöstä kertovaa tai museorakennuksen historiaan liittyvää tietoa, kuten rakennuksessa työskennelleestä kirjailija Väinö Linnasta.

Vierailija valitsee museoon tultuaan jommankumman tietosisällöistä. Kun hän kulkee museossa, järjestelmä paikantaa hänet langattomasti ja esittää hänen kännykällään kyseisessä kohdassa olennaisia tietoja.

VTT:n kehittämä järjestelmä hyödyntää langatonta Bluetooth-tekniikkaa. Järjestelmä toimii uusimpien älypuhelimien kanssa.

Järjestelmän kehittämistyöhön ovat osallistuneet suomalaiset Nitro FX Oy ja Profium Oy sekä Fraunhofer Gesellshaft -tutkimuslaitos ja Process Wear Gmbh. Järjestelmää kokeillaan myös italialaisessa Tito Balestra Foundation –taidemuseossa. Sen suunnitteluun osallistui myös Tanskan tiedemuseo Experimentarium. Kehittämishanke on saanut EU-rahoitusta erityisesti eurooppalaisia pk-yrityksiä tukevasta Craft-ohjelmasta.

Mediamuseo Rupriikki esittelee suomalaisen joukkoviestinnän kehittymistä, kuten lehdistön, teleliikenteen, radion sekä TV:n historiaa ja nykypäivää. Museo sijaitsee ainutlaatuisella Tampereen Finlaysonin alueella, jossa Finlaysonin tehdas aloitti vuonna 1837 tuotannon. Osa alueen tehdasrakennuksista on alkuperäisiä, ja suuri osa niistä on suojeltuja. Yhdessä museoviranomaisten kanssa alueen 100 000 neliötä on saatu nykyaikaiseen käyttöön.

VTT:n ja museon tutkijat esittelevät mielellään järjestelmää toimittajille sopimuksen mukaisesti.

Lisätietoja ja esittelyt:

VTT Tuotteet ja tuotanto
Johan Scholliers, erikoistutkija
p. 020 722 3642
johan.scholliers@vtt.fi
Tampereen kaupunki, museotoimi
Outi Penninkangas, tutkija
puh. (03) 341 3262, 050 341 3262
outi.penninkangas@tt.tampere.fi

Uutisteksti kuvineen vapaasti käytettävissä. Kalle Heiska
[ etusivu ] [ uutiset ] [ esittelyni ] [ in english ]