UUTTA HUIPPUTEKNIIKKAA!

Kalle Heiska

tiedetoimittaja
etusivu uutiset esittelyni
Pages in English
invisible.gif (43 bytes)
invisible.gif (43 bytes)
19.09.2002

 

VTT ja Nautor loivat uuden venemallin tuotantoon uudenlaisen toimintatavan

Pietarsaarelainen Nautor Oy on alkanut valmistaa uudentyyppisiä, 45-jalkaisia purjeveneitä. Tätä venetuotantoa varten yritys ja VTT loivat uudenlaisen liiketoimintakonseptin ja -verkoston, ja Nautor käytti konseptin luomiseen VTT:n asiantuntemusta. Uutta tuotantomallia varten Nautor siirsi ainutlaatuista osaamistaan viidelle alihankintayritykselle. Uudella toimintatavalla kustannukset pienenevät, tuotanto nopeutuu ja sillä parannetaan toimitusvarmuutta ja tuotteiden laatua.

torkeli.jpg (20736 bytes)

Nautor Oy:n liiketoimintayksikön johtaja Torkel Tallqvist ja uusi kilpaveneeksi suunniteltu Swan 45.
Korkearesoluutiokuva

Valokuva: Johan Sandberg

- Strateginen linjaaminen on uutta Nautorille. Aloittavan tuotantoverkoston yrityksissä on oltava yhdensuuntainen ajattelu liiketoimintamallista. Peruskartoituksen pohjalta saimme kumppaneiksi yritykset, joissa katsotaan ylihuomiseen. VTT sparrasi meidät etenemään ja tekemään oikeita asioita oikealla tavalla; oleellista oli löytää keinot siirtää osaamisemme muiden verkostoyritysten osaamisiksi, Nautor Oy:n liiketoimintayksikön johtaja Torkel Tallqvist sanoo.

Nautor edellyttää alihankintayrityksiltä erikoistumista ja ammatillista syvyyttä, ja yritysten pitää määrittää kasvuhakuinen liiketoimintatapa. Alihankintayrityksille Nautorin tilaukset saavat olla enintään puolet niiden liikevaihdosta; kun Nautor tekee lisää tilauksia, verkoston alihankintayritysten on haettava vastaava lisätilaus muualta. - Näin yritykset kestävät mahdolliset heilahtelut meidän tilauksissamme.

Uudesta Swan 45 -purjeveneestä Nautor teki yritykselle ensimmäisen yksityyppimallin, ja tavoitteena on, että venekoolle muodostuu uusi kilpailuluokka. Veneen ominaisuudet ovat huippuluokkaa ja ostaja voi valita siihen vain tiettyjä lisävarusteita. Yritys on tuottanut 5 venettä, ja tilauksia on 26. - Se on ensimmäiselle vuodelle erittäin hyvä alku, Tallqvist sanoo.

Tuotantoverkoston yritysten kanssa Nautor on tehnyt 1,5 vuodeksi puitesopimukset. Ensimmäiset veneet tehtiin tuntilaskutuksella, ja seuraavat tehdään urakkahinnoittelun perusteella. Verkostossa hiotaan seuraavaksi tuotantoprosessia, laatujärjestelmää ja talouden seurantajärjestelmää. Tallqvist sanoo, että tavoitteena on avoimet kirjat koko verkostossa, koska alihankintayrityksen kustannus on myös Nautorille kustannus. Ajattelu on todella uutta yrityksille, jotka eivät ole sellaiseen tottuneet.

Swan 45 -tuotantoverkoston kehittämistä rahoitti työministeriön alainen Työelämän kehittämisohjelma. Verkoston luomiseen osallistuivat VTT, Keski-Pohjanmaan Teknologiapalvelukeskus ja Nelikon Oy

Nautor on aiemmin tunnettu 60 - 120-jalkaisista, yksilöllisiksi tilattavista kilpa- ja huviveneistä. Veneet on tehty nopeiksi, helpoiksi käsitellä ja niihin on käytetty uusinta huipputekniikkaa. Veneiden jälleenmyyntiarvo on pysynyt huippusuunnittelun ja -toteutuksen ansiosta hyvänä

Magnus Simons
Magnus Simons
Lisätietoja:
VTT Tuotteet ja tuotanto
Magnus Simons, erikoistutkija
p.040 543 8586
magnus.simons@vtt.fi

Oy Nautor Ab
Torkel Tallqvist,
liiketoimintayksikön johtaja
p. 040 752 5962
torkel.tallqvist@nautors-swan.com

 

invisible.gif (43 bytes)
invisible.gif (43 bytes) invisible.gif (43 bytes) invisible.gif (43 bytes)
Uutisteksti kuvineen vapaasti käytettävissä. Kalle Heiska
invisible.gif (43 bytes)
[ etusivu ] [ uutiset ] [ esittelyni ] [ in english ]