UUTTA HUIPPUTEKNIIKKAA!

Kalle Heiska

tiedetoimittaja
etusivu uutiset esittelyni
Pages in English
6.5.2008

Rakennuksen puurunkoiset ulkoseinät pystyyn kahdessa päivässä
Uudella vaihtoehdolla edullisesti yksilöllistä arkkitehtuuria

Tampereen ammattikorkeakoulussa on kehitetty maailmallakin ainutlaatuinen tapa tehdä puuvalmisteinen ulkoseinärunko mille tahansa uudelle rakennukselle. Vakiokokoinen, kantava seinän puurunkoelementti mahdollistaa isonkin rakennuksen ulkoseinärungon ja katon pystytyksen 1–2 päivässä. Säästöä kertyy 1.500 – 2.000 euroa verrattuna rakentamiseen ”pitkästä puutavarasta”.

Ruovedellä toimivan Väärin Puutavaran toimitusjohtajan Timo Mäkisen takana metrirunko-puuelementtejä.
Korkearesoluutiokuva (225 Kt)
Kuva: Kalle Heiska

Tampereella kehitetty menetelmä on uusi rakennusalalla. Se sallii selkeästi valmistaloja ja nykyistä valmiselementtirakentamista yksilöllisemmän tavan toteuttaa arkkitehtuuria rakentamisessa.

Seinän puurunkoelementin käytön etu on pitkästä lautatavarasta rakentamiseen verrattuna nopeus; seinä- ja kattopystytys tehdään 1–2 päivässä, mutta pitkästä puutavarasta rakentamiseen vastaavasti kuluisi ammattikirvesmiesporukalta 1–2 viikkoa. Lisäetuja ovat rahallinen säästö ja rakentamisen mahdollistuminen yhä ympärivuotisemmaksi.

Tämä uusi seinän puurunkoelementti on mallisuojattu, ja se valmistetaan vakiokokoon 6 metriä kertaa 2,5 metriä. Seinärungon paksuudeksi voidaan valita noin 10-25 senttimetriä. Rakenteen kantavuus perustuu mittatarkkoihin jäykkäliitoksiin ja puurunkoelementeistä voidaan tehdä lujuusvaatimusten mukaisesti myös useampikerroksisia rakennuksia.

Yksilöllisyyttä rakentamiseen tuo mahdollisuus päättää ovi- ja ikkuna-aukkojen paikat vasta rakennuksen ulkoseinien ja katon valmistumisen jälkeen. Seinän puurunkoelementeistä voi rakentaa haluamansa paksuisen ulkoseinän asuin- ja talousrakennukseen, halleihin ja esimerkiksi autotalleihin.

Seinän puurunkoelementti on rakenteellisesti toteutettu siten, että kun halutaan lämpöeriste seinärakenteeseen, saadaan lasivilla, uretaanilevy tai esimerkiksi puhallusvilla helposti seinärakenteen sisään. Puurunkoelementit toimitetaan joko höyrysululla tai ilman ja runkorakenne mahdollistaa helposti sähkö- ja vesiputkistojen asentamisen höyrysulkua lävistämättä ja muutenkin rakenteella eliminoituvat ns. kylmäsillat.

Puurunkoelementin kehittämisen rahoittivat Tampereen ammattikorkeakoulu ja Tekes tutkimuksesta liiketoimintaa -rahoituksella (TULI-rahoitus). Seinän puurunkoelementti on tuotteistettu ja ensimmäiset rakennukset menetelmällä pystytetään toukokuussa Kankaanpäässä ja Taipalsaarella. Tavoitteena on tehdä puurunkoelementistä uusi suomalainen rakennusalan vientituote.

Lisätietoja: metrirunko-esite.pdf

Tampereen ammattikorkeakoulu
Tero Markkanen, lehtori
puh.040 5128 776
tero.markkanen@tamk.fi
Väärin Puutavara
Timo Mäkinen, toimitusjohtaja
puh.050 3376 865
tj.makinen@dnainternet.net
Tampereen ammattikorkeakoulu
Juhani Kurppa, projektipäällikkö
puh. 040 8293 075
juhani.kurppa@tamk.fiUutisteksti kuvineen vapaasti käytettävissä. Kalle Heiska
[ etusivu ] [ uutiset ] [ esittelyni ] [ in english ]