UUTTA HUIPPUTEKNIIKKAA!

Kalle Heiska

tiedetoimittaja
etusivu uutiset esittelyni
Pages in English
24.10.2005

VTT:n uudella teknologialla kerrostalon lämmitysenergian kulutus laskee kolmasosaan

VTT johdolla on kehitetty kerrostalorakentamiseen teknologia, jolla kerrostaloasunto lämpiää peräti 70 prosenttia vähemmällä energialla kuin nykyisin. Ensimmäinen matalaenergiateknologialla toteutettu kerrostaloasunto otettiin käyttöön kesällä Espoon Leppävaarassa. Tavoitteena on aloittaa samalla tekniikalla kokonaisen kerrostalon rakentaminen ensi kesänä.

VTT:n erikoistutkija Juhani Laine (vas.) ja Rakennusliike Reponen Oy:n hallituksen puheenjohtaja Erkki Tolkkinen ovat perehtyneet matalaenergia-kerrostalorakentamiseen. Taustalla Espoon Leppävaarassa sijaitseva kerrostalo, jonka yksi huoneisto pysyy lämpiämänä ympärivuotisesti ilman lämpöpattereita.
Korkearesoluutiokuva (972 Kt)
Kuva: VTT

Suomessa on aiemmin tutkittu lähinnä omakotitalojen matalaenergiarakentamista, VTT:n johdolla pyritään luomaan nyt edellytykset kerrostalojen matalaenergiarakentamisen tuotteistamiseen. VTT johti tutkimus- ja kehittämistyötä, jossa kerrostaloasunnolle asetettiin jo alun perin nykyistä asumisviihtyvyyttä ja rakennusalan teknistä vaatimustasoa selvästi korkeammat tavoitteet. VTT ja useat verkostoituneet yritykset suunnittelivat lämpöä erinomaisesti eristävät ulkoseinät, saunarakenteet, parvekeovet ja ikkunat sekä yhdistetyn ilmanvaihto-lämmöntalteenottojärjestelmän, jolloin asunnossa ei tarvita lämpöpattereita. Nykyisin rakennustuotteissa ja rakentamisessa on tyydytty pääosin alan vähimmäisvaatimusten täyttämiseen.

Matalaenergiarakentamisen vain 2-3 prosentin lisäkustannukset katetaan nopeasti lämmitysenergian pitkäaikaisella säästöllä. Yhdessä matalaenergiakerrostalossa säästyisi 10 vuodessa 50 000 euroa verrattuna nykyvaatimusten mukaisesti rakennettuun taloon, kun energian hinta nousee edelleen 3-6 prosenttia vuodessa. Samalla hinnannousutahdilla 50 vuodessa yhdelle kerrostalolle tulee säästöä peräti 400 000 - 1 000 000 euroa. Matalaenergiatalo pääsee parhaaseen energialuokkaan, kun ensi vuonna Euroopassa otetaan käyttöön rakennusten energiatodistukset.

Kansantaloudellisestikin elinkaariedullinen matalaenergiarakentaminen olisi erittäin kannattavaa. Mikäli uudet asuintalot rakennettaisiin kehitetyllä matalaenergiateknologialla, jo vuonna 2030 säästö vastaisi suuruudeltaan koko Helsingin kaupungin kaukolämmön vuosikulutusta (Helsingin kaukolämmön kulutus on tällä hetkellä 7,2 terawattituntia). Yksittäiselle, mutta tuhansia asuntoja vuodessa rakennuttavalle yhteisölle - esimerkiksi SATO ja VVO - matalaenergiarakentamisesta tulisi alle 10 vuodessa erittäin kannattava investointi.

Espooseen rakennettu matalaenergia-kerrostaloasunto käyttää hyväksi asumisesta syntyvän lämmön: ihmisen ja kotitalouskojeiden tuottaman lämmön. Tämä otetaan talteen uudella ilmanvaihto-lämmöntalteenottojärjestelmällä. Siten asunnon ulkopuolelta tarvitaan lisäenergiaa lämmittämiseen vuodessa vain 2-3 kuukauden aikana, mikä tuotetaan saman ilmanvaihtojärjestelmän avulla. Lisäksi asunnon kesäaikainen viilennys tapahtuu rakenteiden ja ilmanvaihdon yhteisvaikutuksena.

Rakennetussa matalaenergia-asunnossa keittiö ja märkätilat sijoitettiin siten, että vältettiin tavanomaisten pitkien putkilinjojen lämpöhäviöt, ja sauna tehtiin kooltaan tarpeen mukaan muunneltavaksi ja helposti korjattavaksi. Rakentamisen aikana pidettiin myös hyvää huolta elementtien, ikkunoiden ja ovien liitosten ilmatiiviydestä ja kylmäsiltojen välttämisestä, joten lämpöenergian säästöä tulee monesta yksityiskohdasta.

Matalaenergia-asunnon kehittivät VTT, Mikkelin ammattikorkeakoulu, Rakennusliike Reponen Oy, Meptek Oy, Skaala Ikkunat ja Ovet Oy sekä Salon Sauna Oy. Hanketta rahoitti myös Tekes.

Lisätietoja:

VTT Rakennus- ja yhdyskuntatekniikka
Juhani Laine, erikoistutkija
puh. 020 722 4752
juhani.laine@vtt.fi
Rakennusliike Reponen Oy
Erkki Tolkkinen, hallituksen puheenjohtaja
puh. 0500 496 496
erkki.tolkkinen@rklreponen.com

Uutisteksti kuvineen vapaasti käytettävissä. Kalle Heiska
[ etusivu ] [ uutiset ] [ esittelyni ] [ in english ]