UUTTA HUIPPUTEKNIIKKAA!

Kalle Heiska

tiedetoimittaja
etusivu uutiset esittelyni
Pages in English

 

invisible.gif (43 bytes)
invisible.gif (43 bytes)
9.8.2000

Mäkihypyn ponnistusvaihe selville

Ville Kanteen ponnistus viivadiagrammina

Mäkihyppääjien ponnistusvoimat mitattiin uudella mittausteknologialla mäkihypyn maailmancupin kesäkiertueen Puijon osakilpailussa 9.8.2000.

Mittausmenetelmän avulla voitiin seurata hyppääjän ponnistuksen kehittymistä vauhdinoton 10 viimeisen metrin matkalla hyppyrin keulalla. Hyvä ponnistusvoima ja sen oikea kehittyminen ovat mäkihyppääjälle edellytys onnistuneeseen hyppyyn.

Tarkat tiedot ponnistuksen kehittymisestä helpottavat mäkihyppyvalmentajien työtä. Myös hyppysuorituksia seuraavalle yleisölle tulee mahdollisuus jo hyppysuorituksen aikana itse arvioida ponnistuksen onnistumista - joko paikan päällä tai esimerkiksi television kuvaruudulta.

Ponnistusvoiman mittausmenetelmän kehittäjä on vaajakoskelainen Emfitech Oy. Menetelmä perustuu sähkömekaaniseen kalvoon (Electro Mechanical Film), ja se mittaa erittäin tarkasti kalvoon kohdistuvan paineen, joka syntyy suksen aiheuttamasta voimasta. Paineanturit on upotettu 0,5 m:n välein Puijon keraamisen mäkihyppyladun alle. Järjestelmä mittaa ponnistusvoimat erikseen kummankin suksen alta.

Mäkihypyssä ponnistusvaihe kestää noin 0,3 - 0,4 sekuntia, jota nyt voidaan analysoida koko ajalta. Aiemmilla menetelmillä on voitu mitata ponnistusvoima vain hyppyrinokan kärjestä.

Emfitech Oy:n mukaan mittausjärjestelmä oli helppo asentaa ja sellainen voidaan tehdä periaatteessa jokaiseen hyppyrimäkeen. Tuotteen markkinat ovat lupaavat. Vastaavan tapaista mittausmenetelmää käytetään jo menestyksellisesti hiihtosuksien jäykkyyden mittaukseen. Menetelmälle tulee käyttöä myös muissakin urheilulajeissa, joissa on hyötyä saada selville liikkeen aiheuttamia voimia.

Emfitech Oy valmistaa ja markkinoi anturijärjestelmiä mm. hälytysjärjestelmiin, kulunvalvontaan, vanhusten valvontaan ja unitutkimukseen.

Heikki Räisänen


Lisätietoja:
- Toimitusjohtaja Heikki Räisänen, Emfitech Oy, matkapuhelin 0500
678 767.
- Toimitusjohtaja Juhani Mertanen, Puijon Mäet Oy, matkapuhelin 050 553
1184.

Aiheeseen liittyviä, sähköisesti talletettuja kuvia voi tilata
sähköpostitse Emfitech Oy:ltä. Sähköposti: heikki.raisanen@emfi.net. WWW:
www.emfit.com.

invisible.gif (43 bytes)
invisible.gif (43 bytes) invisible.gif (43 bytes) invisible.gif (43 bytes)
Kaikki uutiset ovat vapaasti hyödynnettävissä. Valokuvat copyright Kalle Heiska.
invisible.gif (43 bytes)
[ etusivu ] [ uutiset ] [ esittelyni ] [ in english ]