UUTTA HUIPPUTEKNIIKKAA!

Kalle Heiska

tiedetoimittaja
etusivu uutiset esittelyni
Pages in English
5.10.2000

Suljetulla laminoinnilla monta etua

Suljetussa laminoinnissa imeytys voidaan tehdä sarjatuotantoon sopivalla puolikovalla ylämuotilla.
Korkearesoluutiokuva (210 689 tavua)

Suljettu lujitemuovituotteiden valmistustapa antaa vastedes pk-yrityksille suuria etuja verrattuna nykyisiin avolaminointimenetelmiin: päästöt vähenevät, työ on turvallista ja rationaalista, ja ilmastointikustannukset
pienenevät. Menetelmällä sideainehartsin liuotinpäästöt pienenevät oleellisesti, koska hartsi imeytetään alipaineella lujitteisiin ja kovetetaan suljetussa tilassa.

Hartsia suljetussa laminoinnissa tarvitaan vähemmän, tuotteiden valmistus tulee puhtaaksi ja alan työt tulevat nykyistä kiinnostavammiksi. Nykyisiin käsinlaminointimenetelmään ja kuituruiskutukseen olisi tulevaisuudessa saatava parempi ilmastointi, koska sallitut päästöt alenevat ja laminointipäästöt ulkoilmaan kiellettäneen kokonaan.

Lujitemuovista tehdään erityisesti veneitä ja muita ajoneuvorakenteita, urheiluvälineitä ja luotisuojia sekä prosessiteollisuuden säiliöitä ja putkia. Suljettu tapa valmistaa lujitemuovia sopii erityisesti pieneen ja keskisuureen sarjatuotantoon.

Tulevaisuuden haaste on kehittää menetelmä, jolla lujitemuovituotteeseen saadaan nykyistä avolaminointia turvallisemmin ja kannattavammin myös kova pintakerros väriaineineen. Lisäksi tarvitaan alipainetekniikkaan soveltuva palonkestävä polyesterihartsi.

Uuden laminointimenetelmän ovat kehittäneet VTT Kemiantekniikka ja TKK:n Kevytrakennetekniikan laboratorio sekä Ahlström Glassfibre

Jyrki Siikonen

Oy, FY-Industries Oy Composites, Neste Chemicals Oy, Nautor Oy ja Profile Component Oy. Työtä rahoitti myös Tekes.

Lisätietoja:
VTT Kemiantekniikka
Jyrki Siikonen
Puhelin (03) 316 3522
Matkapuhelin 040 746 7602.
Sähköposti: jyrki.siikonen@vtt.fi

Kaikki uutiset ovat vapaasti hyödynnettävissä. Valokuvat copyright Kalle Heiska.
[ etusivu ] [ uutiset ] [ esittelyni ] [ in english ]