UUTTA HUIPPUTEKNIIKKAA!

Kalle Heiska

tiedetoimittaja
etusivu uutiset esittelyni
Pages in English

30.3.2010

Puutalorakentamisen osaamiselle kysyntää Kiinassa
Tampereen ammattikorkeakoululta energiatehokas talo miljoonakaupunkiin

Tampereen ammattikorkeakoulu on vienyt konkreettisesti suomalaista puutalorakentamisen osaamista Kiinaan. Se rakensi viime vuonna suomalaistuotteista kahdeksan miljoonan asukkaan yliopistokaupunki Shenyangiin kaksikerroksisen, pinta-alaltaan 230 neliömetrin omakotitalon.

Xia Huanhuan, Miikka Huhtamäki, Shefu Wang ja Ville Lehtinen rakentavat taloa. Energiatehokas puutalo Shenyang-yliopiston kampuksella.
Suomalaisesta puutavarasta tehty talo rakennettiin Tampereen ammattikorkeakoulun johtamana kesällä 2009. Kuvassa Xia Huanhuan (vas.), Miikka Huhtamäki, Shefu Wang ja Ville Lehtineva. TAMKin rakennustekniikan opiskelijat Huhtamäki ja Lehtineva toimivat rakennustyömaan työnjohtajina.
Korkearesoluutiokuva (1,92 Mt)
Kuva: TAMK
Energiatehokas puutalo sijaitsee suuren Shenyang-yliopiston kampusalueella. Kuva marraskuulta, jolloin tämän yliopiston kokous- ja vierastalon sisustusta viimeisteltiin.
Korkearesoluutiokuva (1,02 Mt)
Kuva: TAMK

Tampereen ammattikorkeakoulun (TAMK) kiinalaiset ja suomalaiset rakennustekniikan opiskelijat suunnittelivat asuin- ja kokoustilat ja muun muassa saunan sisältävän talon yliopiston kampusalueelle. Talo tehtiin energiatehokkuuden mallirakennukseksi muun muassa siksi, että kiinalaiset ovat arvioineet maansa energiaomavaraisuuden päättyvän vuonna 2020.

Talon kaikki puutavara runkoelementteineen, ovet, ikkunat sekä seinä- ja kattomateriaalit vietiin Suomesta. Perustukset ja talo rakennettiin viime kesänä; uutta kiinalaisille oli esimerkiksi perustuksen salaojitus kosteuden poistamiseksi ja saunan vesieristystyöt. Talo kestää myös maanjäristyksiä paremmin kuin seudulla yleiset kivi- ja betonirakennukset.

TAMK ja rakennustekniikkaan erikoistunut suuri Shenyang Jianzhu -yliopisto (SJZU) aloittivat yhteistyön jo 15 vuotta sitten. Puurakenteisen talon rakentamisen rahoitus varmistui kaksi vuotta sitten. 

Suomesta puutalon rakentamiseen osallistuivat TAMKin lisäksi Late-Rakenteet Oy, Pirkanmaan Ristikko Oy, Starkki Oy ja Väärin Puutavara Ky.

Puutaloyhteistyöstä avaus koulutusvientiin

Tampereen ja Shenyangin yhteistyön alkuvaiheessa opiskelijat ja henkilökunta perehtyivät Tampereella kiinalaisiin rakennusmääräyksiin ja vertasivat niitä suomalaisiin. Samaan aikaan monet TAMKin puutalorakentamisen hankkeet loivat pohjaa alan tuotekehitys- ja rakennustietouden viemiseksi Kiinaan.

Kiinassa puuta kasvaa vain maan pohjoisosassa, mutta se ei ole kestävää puutalorakentamiseen. Rakentamiseen kelvollista puuta Kiina tuo Venäjältä.

TAMKin Kiinaan rakentaman puutalon energiatehokkuutta korkeakoulukumppanit seuraavat taloon asennettujen monien anturien avulla. Tarkoitus on internetin kautta etäyhteydellä seurata ja verrata energiatehokkuutta vastaavin mittauksin kiinalaiseen tapaan rakennetussa talossa. Tuloksia käytetään osapuolten tutkimus- ja tuotekehitysyhteistyössä.

Rakennettu puutalo tarjoaa erinomaiset puitteet myös koulutusviennille Kiinaan. Ajatus on aluksi viedä lisää osaamista, ja samalla pyrkiä avaamaan vientikanava suomalaisille puutalorakenteille ja -kalusteille.

TAMKin puutalorakentamisen tietouden ja suomalaisten puutalotuotteiden vienti saattaa johtaa suomalaisen puutalotehdasosaamisen vientiin Kiinaan; maan vaurastuttua sinne on syntynyt  kysyntää jopa puutaloalueiden rakentamiseen. Samalla suomalaisten kannattaisi tarjota Kiinaan myös ympäristö- ja jätehuoltotekniikan huippuosaamista.

Lisätietoja:

Tampereen ammattikorkeakoulu
tutkimusjohtaja Perttu Heino
puh. 050 401 2168    
etunimi.sukunimi@tamk.fi
Tampereen ammattikorkeakoulu
projektipäällikkö Juhani Kurppa
puh. 040 829 3075
etunimi.sukunimi@tamk.fi
Tampereen ammattikorkeakoulu
yliopettaja Olli Saarinen
puh. 050 561 1100
etunimi.sukunimi@tamk.fi
Väärin Puutavara Ky
toimitusjohtaja Timo Mäkinen 
puh. 050 337 6865
tj.makinen@phpoint.fi
Tampereen ammattikorkeakoulu
opiskelija Miikka Huhtamäki
puh. 040 584 3456
etunimi.sukunimi@ce.tamk.fi
Tampereen ammattikorkeakoulu
opiskelija Ville Lehtineva 
puh. 040 848 7386
etunimi.sukunimi@ce.tamk.fi


Uutisteksti kuvineen vapaasti käytettävissä. Kalle Heiska
[ etusivu ] [ uutiset ] [ esittelyni ] [ in english ]