UUTTA HUIPPUTEKNIIKKAA!

Kalle Heiska

tiedetoimittaja
etusivu uutiset esittelyni
Pages in English
24.11.2004

VTT kehitti kuumuutta kestävän sähkömekaanisen kalvon
Uutta anturikalvoa voidaan käyttää matkapuhelimessa ja auton moottoritilassa

VTT on kehittänyt sähkömekaanisen anturikalvon, joka kestää kuumuutta aiempaa enemmän. Tällä ohuella kalvolla voidaan ohjata esimerkiksi auton turvatyynyn suojavoimaa, sillä istuimeen sijoitettu anturikalvo tunnistaa ihmisen, hänen painonsa ja kokonsa.

Lämpöstabiilia sähkömekaanista kalvoa.
Korkearesoluutiokuva (826 Kt)
Kuva: VTT

VTT:n uusi, EU-rahoitteisessa DURASMART-hankkeessa kehittämä sähkömekaaninen kalvo kestää yli 110 celcius-asteen lämpötilan. Tämä on minimilämpötila, jonka ajoneuvojen moottoritilaan sijoitettavien lisälaitteiden on vähintään kestettävä.

Kalvosta tehtävät uusimmat anturit kestävät siten moottoritilan kuumuuden, ja kalvoa voidaan käyttää esimerkiksi matkapuhelimien ja muiden mobiililaitteiden näppäimistöissä autojen sisätilojen auringonpaahteessa. Uutta kalvoa voidaan hyödyntää myös prosessiteollisuuden antureissa.

DURASMART-kalvo pohjautuu aiempaan EMFi-kalvoon. Tämän kalvon käyttö on käytännössä rajoittunut sovelluksiin, joissa vaaditaan enintään 60 celcius-asteen lämpötilakestoa.

VTT ja hankkeen muut tutkimusosapuolet saivat useat muovit kestämään eri seossuhteilla korkeita lämpötiloja ja toimimaan samalla sähkömekaanisena anturina. Aiemmin vastaavat huokoiset sähkömekaaniset muovikalvoanturit on saatu aikaan vain yhdestä muovista, polypropeenista.

Osittain EU:n rahoittaman tutkimushankkeeseen osallistuivat VTT, Linzin ja Potsdamin yliopistot, EMFIT Oy sekä keskieurooppalaiset Dupont Teijin Films, TechImp Srl ja Technofirst SA. DURASMART-kalvomateriaali on tuotteistettavissa, ja sen pohjalta tehtäville käytännön sovelluksille odotetaan kasvavia markkinoita muutaman vuoden kuluttua. VTT:n johtamana valmistellaan jatkotutkimusta kalvomateriaalin edelleen kehittämiseksi.

Aihepiiriin liittyen VTT ja Fraunhofer-Gesellschaft järjestävät kansainvälisen työseminaarin Pirkkalassa 25.11.2004.

Lisätietoja: www.vtt.fi/virtual/durasmart/


Kuva: VTT

Kuva: Emfit Oy
VTT Prosessit
Mika Paajanen, ryhmäpäällikkö
p. 020 722 3316, 040 737 0910
mika.paajanen@vtt.fi
EMFIT Oy
Heikki Räisänen, toimitusjohtaja
p. (014) 332 9000, 0500 678 767
heikki.raisanen@emfit.com

Uutisteksti kuvineen vapaasti käytettävissä. Kalle Heiska
[ etusivu ] [ uutiset ] [ esittelyni ] [ in english ]