UUTTA HUIPPUTEKNIIKKAA!

Kalle Heiska

tiedetoimittaja
etusivu uutiset esittelyni
Pages in English
02.09.2004

Suomi kärjessä: Valtaosaan kaapeli-tv-talouksista jouluksi uusia digi-tv-palveluja
Suurkaupunkien kaapelioperaattoreille suomalainen huippujärjestelmä

Yli puolelle suomalaisista kaapeli-tv-talouksista tulee jouluksi tarjolle ensimmäiset täysin uudet digi-tv-palvelut. Tampereen Tietoverkon, Turun Kaapelitelevision, Suomen 3KTV:n ja Vaasan Läänin Puhelimen kaapeli-tv-asiakkaat peräti noin 700.000 kotitaloudessa voivat digisovittimella varustetulla televisiollaan tilata elintarvikkeita, hoitaa pankkiasioita, selata myytäviä asuntoja, veikata ja jopa äänestää. Kaapeli-tv-katsoja voi television avulla myös vastaanottaa ja lähettää lyhyitä sähköpostiviestejä, ja hänen televisioonsa tulee vaikkapa kamerapuhelimella otettu ja kaukomailta lähetetty lomakuva.

Kaapeli-tv-asiakas voi katsoa olohuoneensa digitelevisiolla vaikkapa ystävänsä kamerapuhelimella ottaman ja kaukomailta lähettämän matkakuvan.
Korkearesoluutiokuva (632 Kt)
Kuva: Ville Holopainen

Kamerapuhelimella otetun kuvan voi lähettää puhelimesta tuttavan televisioon.
Korkearesoluutiokuva (599 Kt)
Kuva: Ville Holopainen
Kotitalouksien olohuoneisiin tulee kaapeli-tv-operaattorien välityksellä normaalien tv-ohjelmien lisäksi samankaltaisia palveluja kuin tietokoneiden ja matkapuhelimien avulla. Kun katsoja seuraa yhtä tv-ohjelmaa, hän voi samaan aikaan tv-ruudun toisessa osassa nähdä ja selata tietoja muista ohjelmista. Samalla esimerkiksi kaksi keskinäisen sähköpostiyhteyden haluavaa tv-katsojaa saavat toisiinsa yhteyden digitelevision avulla – tietokone on tarpeeton.

Neljä suurta suomalaista kaapeli-tv-operaattoria ovat digitaalisten palvelujen kehitystyössä ja tarjonnan järjestelyissä kansainvälisessä kärjessä. Ne päätyivät ostamaan kehitystyökaluksi kansainvälisen tarjouskilpailun jälkeen tamperelaisen Ortikon Interactive Oy:n kehittämän MHP-pohjaisen palvelualustajärjestelmän. Tämä standardien mukainen, avoin ja monipuolinen Ortikonin järjestelmä on ainutlaatuinen maailmassa. Järjestelmä läpäisi kesän aikana kaapelioperaattorien vaativat käyttötestit, ja operaattoreille hankintapäätös on strategisesti merkittävä.

Kunnollisten MHP-digisovittimien vähäisyys kaapeli-tv-markkinoilla on hidastanut vuorovaikutteisen eli kaksisuuntaisen digitaalisen television avulla tarjottavien ja saatavien palvelujen käyttöönottoa. Syksyn aikana kaapelioperaattorit kuitenkin alkavat tarjota asiakkailleen näitä aivan uusia palveluja. Samalla operaattorit myös selvittävät erilaisten palvelujen tarjonta- ja käyttöhalukkuutta.

Palvelut ovat käytettävissä laajalti ympäri Suomea. Tampereen Tietoverkko kuuluu Elisa-ryhmään, jolla on kaapeli-tv-toimintaa Tampereen lisäksi pääkaupunkiseudulla, Joensuussa, Jyväskylässä ja Riihimäellä. Finnet-ryhmään kuuluvalla Suomen 3KTV:llä on kaapeli-tv-toimintaa kymmenissä kaupungeissa ympäri Suomea.

Uudella palvelualustajärjestelmällä operaattorit välittävät kotitalouksiin maksuttomia ja maksullisia palveluja. Halutessaan katsoja voi kotisohvaltaan tilata älykortilla varustetulla MHP-digisovittimella uusia palveluja. Operaattorit ovat avainasemassa kuluttajille välitettävien digi-tv-palvelujen tarjonnassa ja hinnoittelussa, ja ne lupaavat palveluja "äärimmäisen kohtuuhintaisina".

Ortikon Interactive esittelee innovatiivisen järjestelmänsä kansainvälisillä TV-alan messuilla Amsterdamissa 10–14.9.2004. Järjestelmä soveltuu erilaisiin tv-lähetyksiin: kaapeli-, antenni- ja satelliittilähetyksiin. Kaapeli-tv-operaattorit sopivat erinomaisesti kaupunkikohtaisten ja alueellisten palvelujen tarjoajiksi, ja kaksisuuntainen yhteys toteutuu luontevasti nykyisessä kaapelissa. Tv-ohjelmia ja palveluja ilmateitse antenneilla vastaanotettavaksi lähettävät operaattorit ovat luontevia valtakunnallisten palvelujen välittäjiä, kun taas satelliittioperaattorien kannattaa lähettää globaaleja palveluja ja mainoksia. Antennia ja satelliittia käyttävä kuluttaja saa paluuyhteyden ADSL-, ISDN- tai puhelinmodeemin tai matkapuhelimen avulla.

Lisätietoja:

Ortikon Interactive Oy
Seppo Kalli, toimitusjohtaja
Kuninkaankatu 30, 33200 Tampere
puh. 044 757 5701
seppo.kalli@ortikon.com
www.ortikon.com
Tampereen Tietoverkko Oy
Mika Arjanne, kehityspäällikkö
puh. (03) 216 6111
mika.arjanne@ttv.fi
Turun Kaapelitelevisio Oy
Kari Ylenius, teknillinen johtaja
puh. 050 520 3800
kari.ylenius@turunkaapelitv.fi

Uutisteksti kuvineen vapaasti käytettävissä. Kalle Heiska
[ etusivu ] [ uutiset ] [ esittelyni ] [ in english ]