UUTTA HUIPPUTEKNIIKKAA!

Kalle Heiska

tiedetoimittaja
etusivu uutiset esittelyni
Pages in English

17.6.2007

Turussa kehitettiin ja kokeiltiin ainutlaatuisia näyttötauluja busseissa
Matkustajat pitivät paikallisuutisista sekä joukkoliikenne- ja säätiedoista

ICT Turku Oy:n johdolla on kehitetty bussien matkustajatilaan näyttötaulu, jonka avulla matkustajille voidaan välittää ajantasaista tietoa. Näyttötauluja kokeiltiin kahdella kaupungin eri bussireitillä, ja matkustajat pitivät eniten paikallisuutisista sekä joukkoliikenne- ja  säätiedoista. Kyselytutkimuksen mukaan matkustajat hyväksyvät näyttötaululla myös 30 prosentin mainosajan.

Bussinäyttö
Uudenlaisella bussinäytöllä välitetään matkustajalle paikallisuutisia sekä tietoja joukkoliikenteestä ja muun muassa säästä. Lisäksi voidaan välittää mainoksia kauppa-, ravintola- ja esimerkiksi viihdepalveluista.
Korkearesoluutiokuva (446 Kt)
Kuva: ICT Turku Oy


Kansainvälisesti ainutlaatuisen bussinäyttöjärjestelmän kehittivät ICT Turun johdolla Axel Technologies, Mitron Oy, Turun kaupunki, Turun linja-autoilijain Oy (TLO), Turun Sanomat ja Turun yliopisto. Vuorokauden aikana useasti päivittyvää teksti- ja kuva-aineistoa välitettiin koekäytössä Turussa liikennelaitoksen kahdella bussireitillä yhteensä 12 bussin suureen värinäyttötauluun. Kyselytutkimuksen näyttöjen tietopalvelusta matkustajille teki Turun ammattikorkeakoulu.

Matkustajat pitivät bussien näyttöä myönteisenä uutena palveluna. Heitä kiinnostivat erityisesti paikalliset uutiset, liikennetiedotukset ja säätiedot. Lisäksi he lukivat mieluusti valtakunnan uutisia ja viihdepalvelutiedotteita. Mainosten sopivana enimmäisaikana he pitivät 30:a prosenttia.

Bussinäyttöjärjestelmää on mahdollista hyödyntää kunnallisessa tiedonvälityksessä ja kaupallisesti. Lukumääräisesti suurimmat kohderyhmät ovat koululaiset, nuoret, keski-ikäiset ja seniorit. Heidän mukaansa kannattaa suunnitella ja toteuttaa bussinäytöillä välitettävä uutis-, palvelu- ja mainosaineisto.

Bussinäyttöjen useasti päivässä vastaanottama uusi tietoaineisto on teknisesti mahdollistunut digi-TV-signaalin ohessa. Tämä sallii tekstien ja kuvien lähettämisen yksilöllisesti kullekin erilliselle bussinäytölle. Bussin GPS-tekniikka paikallistaa jokaisen bussin kulloinkin osoitekohtaisesti, joten jopa yksittäisen bussin etenemisen mukainen täsmätiedotus ja -mainonta bussimatkustajille ovat mahdollisia. Lisäksi järjestelmä tiedonsiirto on suhteellisen helposti laajennettavissa 2-suuntaiseksi, jolloin matkustaja voisi tehdä bussissa matkansa aikana varauksia, tilauksia tai ostoksia.

Lisätietoja:

ICT Turku Oy
Projektipäällikkö Timo Huttunen
puh. 040 719 2335
etunimi.sukunimi@ictturku.com
Turun Sanomat
Kehityspäällikkö Raimo Ollila
puh. 050 052 0279 
etunimi.sukunimi@turunsanomat.fi


Uutisteksti kuvineen vapaasti käytettävissä. Kalle Heiska
[ etusivu ] [ uutiset ] [ esittelyni ] [ in english ]