UUTTA HUIPPUTEKNIIKKAA!

Kalle Heiska

tiedetoimittaja
etusivu uutiset esittelyni
Pages in English
27.09.2005

Korjausrakentamiseen säästöjä: VTT:n röntgenkuvausmenetelmällä voidaan tutkia teräsrakenteita betonin sisällä ja syöpymiä kuumissakin putkistoissa

VTT on kehittänyt menetelmän, jolla voidaan ainetta rikkomattomasti "nähdä" betonirunkorakenteiden sisälle valetut teräsrakenteet ja tutkia kuumienkin putkistojen kuntoa. Teräsrakenteiden sijainnit voidaan selvittää jopa 1,4 metriä paksussa betonissa ja putkistoa voidaan tutkia niiden normaalin käytön aikana. Kuvausmenetelmä helpottaa lämpö-, vesi- ja ilmastointiputkistojen korjaussuunnittelua, pienentää korjausrakentamisen riskiä ja säästää kustannuksia.

Läpivalaisukuva paljastaa paksun betonipalkin sisään upotettujen teräsvahvikkeiden (harmaat linjat) sijainnin.
Korkearesoluutiokuva (478 Kt)
Kuva: VTT

VTT:n kehittämässä menetelmässä betonipalkit ja -seinät sekä putkistot kuvataan röntgensäteellä. Läpivalaisukuvausmenetelmä on turvallinen, ja helposti siirrettävällä kuvauslaitteistolla voidaan tutkia betonin sisään valettuja teräsvahvikkeita ja -putkistoja sekä kuumiakin putkistoja, venttiileitä ja pumppuja näiden normaalin käytön aikana. Menetelmän tarkkuuden ansiosta sillä voidaan erottaa myös teräsrakenteita ja -putkistoja heikentävät syöpymät. VTT on jo ottanut menetelmän käyttöön ja selvittää sen käyttöä myös vesivahinkokohteiden tutkimiseen.

Läpivalaisukuvaus (ns. betatroni-tyyppinen) perustuu röntgensäteilyyn, jonka teho on vain murto-osan vastaavien kiihdyttimien tehosta (esimerkiksi syklotroni). Menetelmä täydentää erinomaisesti nykyisin teollisuuden käyttämiä radiografia- ja ultraäänimenetelmiä. Radiografiamenetelmän puute on alati jatkuva säteily ja ultraääni sopii parhaiten betonivalun tasa-aineisuuden tutkimiseen.

VTT:n röntgenkuvausmenetelmä oli käytännössä ainoa menetelmä betonirakenteiden tutkimiseen esimerkiksi kansallisen suojelukohteen, Espoossa sijaitsevan WeeGee-rakennuksen peruskorjausta valmisteltaessa. Rakennuksessa on jopa 0,9 metrin betonipylväitä ja -välipohjia, joihin tehtiin satoja, osaksi läpimitaltaan jopa 0,5 metrin reikiä uusia LVI-putkistoja varten. Pääurakoitsija YIT:n mukaan kuvauskustannukset olivat kohtuulliset suhteutettuna riskeihin, jotka vältettiin VTT:n röntgenkuvausmenetelmällä.

Professori Aarno Ruusuvuori suunnitteli WeeGee-rakennuksen 1960-luvulla Weilin & Göös -yhtiön kirjapainoksi. Hän loi painotalosta suomalaisen konstruktivismin merkkiteoksen. Se on kansallisesti merkittävänä suojelukohde, joka on niittänyt paljon kansainvälistä mainetta. Rakennuksen pienoismalli on New Yorkin Modernin taiteen museon pysyvässä kokoelmassa.

Lisätietoja:

VTT Tuotteet ja tuotanto
Toni Hakkarainen, teknikko
puh. 020 722 5379
toni.hakkarainen@vtt.fi
YIT
Arto Mikonsaari, työnjohtaja
puh. 040 864 4297
arto.mikonsaari@yit.fi

Uutisteksti kuvineen vapaasti käytettävissä. Kalle Heiska
[ etusivu ] [ uutiset ] [ esittelyni ] [ in english ]