UUTTA HUIPPUTEKNIIKKAA!

Kalle Heiska

tiedetoimittaja
etusivu uutiset esittelyni
Pages in English

7.5.2009

Aurinko- ja pellettilämmityksestä kerrostalossa
Vuoden 2008 taloyhtiöteko

St1:n energiaratkaisu pienentää kustannuksia ja nostaa asuntojen PR-arvoa

Keuruulainen kerrostalo lämpiää ensimmäisenä Suomessa aurinko- ja pellettienergialla. Taloyhtiön osakkaiden saama energialasku on selvästi pienentynyt, ja ilmastomyönteisen uusioenergian ansiosta myös asuntojen PR-arvo on kasvanut. Aurinko- ja pellettienergiajärjestelmän kokonaistoimituksesta on vastannut kotimainen energiayhtiö St1, ja energiaratkaisusta taloyhtiö palkittiin huhtikuussa Vuoden 2008 taloyhtiöteko -tunnustuksella.

Jussi Särkkä ja aurinkokeräimet
Kerrostalon katolla on 22 m² aurinkokeräimiä, jotka tuottavat isännöitsijä Jussi Särkän mukaan Keuruulla vuodessa yhteensä noin 15 MWh maksutonta energiaa - pääosan kesäkuukausina. Tällöin se riittää melkein yksinään taloyhtiön käyttöveden lämmittämiseen.
Korkearesoluutiokuva (550 Kt)
Kuva: Kalle Heiska
Raija Raatikainen, Lauri Lahtinen, Jussi Särkkä ja Jussi Päivike.
As. Oy Keuruun Ylä-Kivelä on palkittu Vuoden 2008 taloyhtiöteolla. Yhtiö päätti siirtyä käyttämään lämmityksessä uusioenergiaa - aurinkoa ja pellettiä. Päätöstä ratkaisusta oli tekemässä mm. taloyhtiön hallituksen jäsen Raija Raatikainen. Asiantuntijoina ovat olleet tekninen isännöitsijä Lauri Lahtinen (vas.), isännöitsijä Jussi Särkkä ja tuotepäällikkö Jussi Päivike (oik.).
Korkearesoluutiokuva (799 Kt)
Kuva: Kalle Heiska

Asunto Oy Keuruun Ylä-Kivelä on ensimmäisenä Suomessa siirtynyt käytännössä aurinko- ja pellettienergiaan lämmöntuotannossa. Ajankohtaisen lämmitysjärjestelmäremontin takia taloyhtiössä verrattiin vuosi sitten eri vaihtoehtoja tuottaa huoneistolämpö ja lämmin käyttövesi. Laskelmat osoittivat, että kun öljyn korvaa aurinko- ja pellettienergialla, jo viidessä vuodessa saadaan energiakustannussäästöillä katetuksi koko uuden järjestelmän investointi. Järjestelmän takuuaika on viisi vuotta.

Palkittu 40 asunnon kerrostalo on rakennettu 1970-luvulla, ja huoneistot ja käyttövesi lämmitettiin viime syksyyn asti kahdella öljykattilalla. Öljynkulutus oli vuosittain noin 42.000 litraa, joka vastaa energialtaan noin 600 MWh. Viime vuonna öljyn hinta vaihteli kovasti, ja esimerkiksi kaukolämmöllä tuo vuosienergia olisi tullut maksamaan noin 34.000 €.

Aurinko- ja pellettienergiajärjestelmä maksoi taloyhtiölle noin 70.000 €. Tämä sisälsi vanhan öljykattilan purkutyön, 125 kW:n pellettikattilan asennuksineen toisen öljykattilan tilalle, 24 m³ pellettisiilon rakentamisen talon päätyyn ja aurinkokeräimet asennuksineen katolle. Viiden keräinelementin yhteispinta-ala on 22 m²; tämä tuottaa Keuruulla keskimäärin 15 MWh energiaa vuodessa, josta pääosan keväästä syksyyn.

Taloyhtiölle tuodaan talviaikana pellettiä enintään kerran kuukaudessa, noin 14 tonnia kerralla. Pellettikuluiksi tulee nykyhinnoin noin 19.000 € vuodessa. Kesäkuukausina pellettiä kuluu vähän, sillä lämpimän käyttäveden vaatima energia saadaan pääosin auringosta - ilmaiseksi.

Automatiikka ohjaa järjestelmän käyttämään ensijaisesti aurinkoenergiaa. Toissijaisena tulee pellettienergia, ja varalla on toinen vanhoista öljykattiloista. Pellettikattila edellyttää käyttöaikanaan kattilan nuohouksen kerran kuukaudessa - kesällä harvemmin.

Kiinteistöliitto, Kiinteistöalan Koulutus Oy ja Kiinteistöalan Kustannus Oy palkitsivat huhtikuussa taloyhtiön lämmitysratkaisun Vuoden 2008 taloyhtiötekona. Aurinko- ja pellettienergia ovat myös lisänneet kiinnostusta kerrostalosta myytävinä olleisiin asuntoihin.

Lisätietoja: 

St1 Oy
Tuotepäällikkö Jussi Päivike
puh. 0400 594 975
etunimi.sukunimi@st1.fi
Keuruun OP-Kiinteistökeskus Oy LKV
Isännöitsijä Jussi Särkkä
puh. 0400 643 629
etunimi.sukunimi@keuruunopkk.inet.fi
Keuruun OP-Kiinteistökeskus Oy LKV
Tekninen isännöitsijä Lauri Lahtinen
puh. 050 585 2152
etunimi.sukunimi@keuruunopkk.inet.fi

Uutisteksti kuvineen vapaasti käytettävissä. Kalle Heiska
[ etusivu ] [ uutiset ] [ esittelyni ] [ in english ]