UUTTA HUIPPUTEKNIIKKAA!

Kalle Heiska

tiedetoimittaja
etusivu uutiset esittelyni
Pages in English

9.7.2012

Tampereen ammattikorkeakoululta tukea passiivienergiarakentamiseen
Puurunko ja polyuretaanieriste keventävät pientaloa perustuksesta alkaen

Tampereen ammattikorkeakoulu (TAMK) tutkii puurunkoisen ja lämmöneristykseltään erinomaisen polyuretaanieristeen käyttöä pientalorakentamisessa. Työssä selvitetään ammattikorkeakoulun kehittämän sahatavarapohjaisen Metrirunko-järjestelmän soveltamista passiivienergiataloon, kun eristeenä käytetään polyuretaanieristelevyä 40 prosenttia vastaavaa villaeristettä ohuempana. Tavoite on varmentaa tutkimuksen avulla yhdistelmärakenteen turvallinen kosteustekninen käyttäytyminen ja saavutettava energiansäästö.

Energiatehokas puutalo Shenyang-yliopiston kampuksella. Projektipäällikkö Tero Markkanen (vas.) ja myyntipäällikkö Ari Tanni.
Energiatehokas Kiina-talo sijaitsee Shenyang-yliopiston kampusalueella. Marraskuinen kuva aikanaan vierastalon viimeistelyvaiheesta.
Korkearesoluutiokuva (1,02 Mt)
Kuva: TAMK
Tampereen ammattikorkeakoulun projektipäällikkö Tero Markkanen (vas.) ja SPU Eristeen myyntipäällikkö Ari Tanni ovat perehtyneet passiivitalorakennuksen lämmöneristämiseen polyuretaanieristeellä.
Korkearesoluutiokuva (1,91 Mt)
Kuva: Kalle Heiska

Pientalon passiivienergiarakentamiseen saadaan Metrirunkolla ja 2-kerroksisella polyuretaanieristelevyllä vain noin 30 cm ulkoseinäpaksuuden ansiosta merkittävä säästö – kevyempinä perustuksina ja ohuempina ulkoseininä. Samalla rakennukseen saadaan villaeristeiseen 50 cm vahvuiseen passiivirakentamiseen verrattuna selvästi lisää asuinneliöitä.

Tutkittava Metrirunko-polyuretaanilevyrakenne on ulkoseinään helppo toteuttaa, koska se ei vaadi erillistä höyrysulkua sisäpuolelle eikä tuulensuojaa ulkopuolelle. Rakenteen tiiviyttä parantavat VTT:n hyväksymien polyuretaanilevyjen reunojen ponttiliitokset. Myös paloturvallisuus on hyvä Metrirunko-polyuretaanirakenteella.

Rakennuksen ulkoseinien turvallinen kosteustekninen toiminta vaatii erikoisosaamista. Polyuretaani on kuitenkin kosteudelle tunnoton, ja TAMKin tutkimusprojektissa on lähtökohta, että ulkoseinärakenne tuulettuu sisällepäin – ei ulospäin kuten tavallisissa villaeristerakenteissa. Passiivienergiatalossa sisälletuulettuvuus on luontevaa, koska joka tapauksessa passiivitalo vaatii talotekniikan ilmanvaihdolta nykyaikaisen toteutuksen.

TAMK on rakentanut Kiinaan sen yhteistyöyliopiston Shenyangin kampusalueelle tutkimuskäyttöön matalaenergiapientalon Metrirunko-menetelmällä. Tämä Kiina-talo on yliopiston vierasasuntona ja se on varustettu useilla energiankulutus-, lämpötila- ja kosteusantureilla. Yliopistoseudulla on talvisin samankaltaiset ilmasto-olosuhteet kuin Suomessa, joten tulokset tulevat olemaan vertailukelpoiset vastaavien suomalaistutkimusten tuloksiin. Jo muutaman prosentin energiansäästöllä Kiinassa olisi valtava globaali merkitys. 

Asuntomessuilla Tampereella Tekesin Smart House -teltassa TAMK tarjoaa nähtäväksi virtuaalisesti 3-uloitteisena Kiina-talon rakennusprojektin sekä seinärakennemallin Metrirunkorakenteesta yhdistettynä polyuretaaniseristeeseen. TAMK painottaa ulkoseinärakenteen suurta merkitystä rakennusten pitkäaikaiskäytön suunnittelussa – riippumatta esimerkiksi nopeasti kehittyvistä lämmitys- ja talotekniikkavaihtoehdoista. Metrirunko-polyuretaanieristeyhdistelmä tukee myös lähituote-tavoitetta, mikä edelleen pienentää rakentamisen hiilijalanjälkeä.

Lisätietoja:

Puurunkoelementistä
Tamkin tiedote puutaloyhteistyöstä

Tampereen ammattikorkeakoulu
Tero Markkanen, projektipäällikkö
puh. 040 512 8776
etunimi.sukunimi@tamk.fi
SPU Eristeet
Ari Tanni, myyntipäällikkö
puh. 020 778 6728
etunimi.sukunimi@spu.fi


Uutisteksti kuvineen vapaasti käytettävissä. Kalle Heiska


[ etusivu ] [ uutiset ] [ esittelyni ] [ in english ]