UUTTA HUIPPUTEKNIIKKAA!

Kalle Heiska

tiedetoimittaja
etusivu uutiset esittelyni
Pages in English
invisible.gif (43 bytes)
invisible.gif (43 bytes)
01.11.2002

 

Ydinvoimalan paineastia todettiin turvalliseksi
VTT:n kehittämä murtumisanalyysi vakuutti myös Saksassa

Saksalainen tutkimuslaitos Fraunhofer Institut für Werkstoffmechanik käyttää ydinvoimalan murtumismekaaniseen turvallisuusanalyysiin VTT:llä kehitettyä, modernia teknologiaa. Tätä ns. Master-käyräteknologiaa on kehittänyt erityisesti VTT:n tutkimusprofessori Kim Wallin; teknologia on USA:ssa jo standardisoitu - ja palkittu.


voimalait.jpg (23690 bytes)

Fortum teettää ydinvoimatekniikan materiaalianalyysejä VTT:llä. Kuvassa oikealla Loviisa 1 -ydinvoimala.
Korkearesoluutiokuva

Kuva: Seija Niinimäki

Reaktoripaineastiassa veden lämpötila on 250-300 °C. Paineastian murtumismekaaninen analyysi perustuu tilanteeseen, jossa kaikille vaikuttaville tekijöille oletetaan pahin mahdollinen tilanne. Neutronisäteily haurastuttaa paineastian terästä ja analyysi ottaa huomioon myös teräkseen kohdistuvan mahdollisen termosokin; sokki aiheutuisi, jos mahdollisen ison häiriön takia paineastiaan jouduttaisiin lisäämään alle 100-asteista vettä.

Äskettäin VTT vakuutti saksalaiset ydinvoima-asiantuntijat toistamiseen. VTT sai erinomaisen palautteen Ala-Saksin ympäristöministeriöstä ja TÜV Nord -asiantuntijaorganisaatiolta kesällä päättyneestä laajasta, VTT:n ryhmäpäällikön Heli Taljan johtamasta työstä, jossa VTT useilla rinnakkaisilla menetelmillä varmisti oikeiksi Fraunhoferin murtumismekaanisen analyysin ja siinä käytetyt materiaaliparametrit.

- On suuri saavutus, että Saksasta tilataan VTT arvioimaan arvostetun Fraunhoferin murtumisanalyysi. Yllätys toki se ei meille ole, sillä tiedämme VTT:n olevan alan osaamisessa aallonharjalla. Me olemme Fortumissa perehtyneet Master-käyräteknologiaan pitkäaikaisen VTT-yhteistyömme aikana. Teknologia on helpottanut reaktoripaineastian murtumisanalyysin hallintaa: tarkkuus on aiempaa parempi, pienempi materiaalinäytemäärä riittää ja tulokset ovat selkeitä, johtaja Jyrki Kohopää Fortum Nuclear Services Oy:stä sanoo.

Fortum teettää ydinvoimatekniikan materiaalitestauksia ja -analyysejä VTT:llä. Loviisa 1 -ydinvoimalan nykyinen käyttölupa päättyy kesällä 2004, ja yritys tekee jo voimalan reaktoripaineastian murtumismekaanista turvallisuusanalyysiä jatkolupa-anomukseen liittyen.

heli.jpg (32749 bytes)
Kuva: Erkki Makkonen

Lisätietoja:
VTT Tuotteet ja tuotanto,
Heli Talja, ryhmäpäällikkö
puh. (09) 456 4524, matkap. 050 309 2110
heli.talja@vtt.fi

Fortum Nuclear Services Oy
Jyrki Kohopää, johtaja
puh. 010 453 4420, matkap. 050 453 4420
jyrki.kohopaa@fortum.com

 

invisible.gif (43 bytes)
invisible.gif (43 bytes) invisible.gif (43 bytes) invisible.gif (43 bytes)
Uutisteksti kuvineen vapaasti käytettävissä. Kalle Heiska
invisible.gif (43 bytes)
[ etusivu ] [ uutiset ] [ esittelyni ] [ in english ]