UUTTA HUIPPUTEKNIIKKAA!

Kalle Heiska

tiedetoimittaja
etusivu uutiset esittelyni
Pages in English
09.10.2006

Pohjois-Afrikan, Lähi-idän ja EU-maiden korkeakoulurehtorit koolla Tampereella
Välimeren eteläiset rannikkomaat hakevat malleja suomalaisesta korkeakoulujen opetus- ja yritysyhteistyöstä

Tampereen ammattikorkeakoulu TAMK ja espanjalainen Tarragonan Rovira i Virgili -yliopisto luovat uusia puitteita edistääkseen tiivistä korkeakoulujen opetus-, tutkimus- ja yritysyhteistyötä EU-maiden eteläisessä naapuruuspolitiikassa. Ne ovat kutsuneet Tampereelle EU-maiden sekä Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän maiden korkeakoulujen rehtoreita yhteensä 35 maasta. Erityisesti Pohjois-Afrikan maat ovat kiinnostuneita tutustumaan suomalaiseen koulutukseen ja etenkin korkeakoulujen ja yritysten tapaan toimia yhdessä.

Välimeri-instituutin johtaja Anasse Bouhlal (vas.) ja TAMKin rehtori Markku Lahtinen.
Korkearesoluutiokuva (957 Kt)
Kuva: Kalle Heiska

Viime vuosina Välimeren eteläiset Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän maat ovat toivoneet nopeammin etenevää ja syvempää yhteistyötä niiden ja EU-korkeakoulujen kesken, ja niistä kaikista onkin tulossa osallistujia Tampereen rehtoritapaamiseen. Kotimaasta tapaamiseen TAMKin Välimeri-instituutti (MEDA Institute) on kutsunut kaikki suomalaisten ammattikorkeakoulujen ja korkeakoulujen rehtorit sekä Tampereen Kauppakamarin.

Välimeren eteläisillä mailla on valtava halu kehittää yhteiskuntiaan ja kansainvälistä kilpailukykyään. Koulutus- ja erityisesti korkeakoulujärjestelmän toimintamalleilla on kehittämistyössä maiden edustajien mukaan merkittävä tehtävä. Ne pitävät pohjoismaista ja etenkin suomalaista korkeakoulujen opetus-, tutkimus- ja yritysyhteistyötä ensiluokkaisena maailmalla.

Euromed-yliopistojen rehtorikokous alkaa tiistaina 10.10. TAMKissa. Tämä kokous on osa 1995 alkanutta ns. Barcelonan prosessia, jonka tarkoituksena on luoda Välimerestä yhteinen ”rauhan, turvallisuuden ja hyvinvoinnin vyöhyke”. Barcelonan prosessiin kuuluvat kaikki EU-maat sekä kymmenen Välimeren partneria: Algeria, Egypti, Israel, Jordania, Libanon, Marokko, Syyria, Tunisia ja Turkki sekä palestiinalaishallinnon alueen (PA).

Tärkeä teema tapaamisessa Tampereella on korkeasti koulutettujen asiantuntijoiden yhä helpompi liikkuvuus ja työskentelyvierailut EU- ja naapurustomaissa. Lisäksi suomalaisen työ- ja yrityselämän sekä teknologiakeskusten yhteydet korkeakouluihin ja julkinen rahoitustuki yhteiskunnallisessa tutkimus- ja kehittämistyössä kiinnostavat Välimeren partnerimaita kuten myös useaa nykyistä EU-maata. Rehtoritapaaminen luo perustan EU- ja partnerimaiden korkeakoulutoimintojen vertailuun, tiedonvaihtoon, verkostoitumiseen ja parhaiden käytäntöjen omaksumiseen.

TAMKin Välimeri-instituutti on ainutlaatuinen Suomessa. Rehtoritapaamisen järjestelyissä TAMK on ollut aloitteellinen ja Suomen ulkoministeriö tukee tapahtumaa. TAMKin jälkeen seuraava Euromed-rehtorien tapaaminen pidetään kesäkuussa 2007 Anna Lindh -säätiössä, Alexandriassa, Egyptissä.

Lisätietoja: www.medainstitute.fi

Välimeri-instituutti
Anasse Bouhlal, johtaja
puh. 050 430 2001
anasse.bouhlal@tamk.fi
Suomen ulkoministeriö, Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän osasto
Henna Knuuttila, avustaja
puh. (09) 1605 6422
henna.knuuttila@formin.fi

Uutisteksti kuvineen vapaasti käytettävissä. Kalle Heiska
[ etusivu ] [ uutiset ] [ esittelyni ] [ in english ]