UUTTA HUIPPUTEKNIIKKAA!

Kalle Heiska

tiedetoimittaja
etusivu uutiset esittelyni
Pages in English
29.04.2004

Emfitin turvamatto tunnistaa askelet ja soittaa matkapuhelimeen
Vanhuksille matosta hoitoturvaa helposti ja edullisestiTurvamatto tunnistaa vanhuksen askelet lattialla vuoteen äärellä.
Kuva: Emfit Oy
Emfit Oy on tuonut markkinoille helppokäyttöisen ja edullisen tavan parantaa harhailemaan taipuvaisten vanhusten turvallisuutta. Yrityksen kehittämä turvamatto tunnistaa askelet ja soittaa automaattisesti yöhoitajan tai omaisen matkapuhelimeen. Ensimmäiset turvamatot palvelutaloissa ovat jo helpottaneet hoitajien työtaakkaa ja mahdollisesti jopa pelastaneet vanhuksen paleltumisvammoilta ja -kuolemalta.

Turvamatto on kosketukselle herkkä, ohut sähkömekaaninen kalvo, joka on pinnoitettu ohuella muovimatolla. Haluttaessa sen päälle voi asettaa tavallisen kynnysmaton. Turvamatto tunnistaa askelet, ja tunnistus saa aikaan automaattisen puhelinsoiton matkapuhelimeen. Ellei ensimmäinen puhelin kuittaa hälytystä, soitto siirtyy 1–2 muuhun matkapuhelimeen.

Ruusulan palvelukodin vastaava hoitaja Leena Seppälä on hyvin tyytyväinen siitä, että yöaikaan turvamatto ilmoittaa nopeasti hoitajan matkapuhelimeen mahdollisista askelista ulko-oven sisäpuolella.
Korkearesoluutiokuva
Kuva: Heli Nikunen
Turvamattohälytykset tulevat hoitajan matkapuhelimeen asukkaan askelista vuoteen viereltä tai esimerkiksi yöaikaan ulko-ovien sisäpuolella liikuskelevien asukkaiden askelista. Vastaava hälytin voidaan asentaa myös vuoteeseen patjan alle.
Kuva: Emfit Oy
Kuusankoskella Ruusulan palvelukodin ulko-ovilla on turvamattoja käytetty syksystä alkaen. Pääosa asukkaista on hyväkuntoisia, mutta kolmasosa heistä on dementoituneita. Yksi hoitaja vastaa yöaikaan palvelukodin kahden rakennuksen asukkaiden hoidosta. Vastaava hoitaja Leena Seppälä sanoo, että osalla asukkaista on taipumus pyrkiä poistumaan rakennuksesta erityisesti ilta- ja yöaikaan. Esimerkiksi tammikuisena pakkasyönä turvamatto ilmaisi, että joku oli liikkeellä ulko-oven sisäpuolella. Yöhoitaja löysikin ovelta vähäpukeisen asukkaan, jolla ei ennen edes tiedetty olevan harhailutaipumuksia.

Turvamatolla voidaan myös lisätä vanhuksen omatoimisuuden säilymistä. Vanhuksen vuoteen vierelle asetetusta turvamatosta hoitaja saa halutessaan välittömästi hälytyksen, kun vanhus on nousemassa vuoteesta jalkeille. Nopea apu saattaa ehkäistä kaatumisen ja siitä mahdollisesti aiheutuvan vakavan lonkkamurtuman.

Kuopiolaisen Leväsen palvelukeskuksen vt. johtaja Pekka Savolainen sanoo, että turvamatto tuo vanhukselle parempaa elämänlaatua ja suuria säästöjä hoitokuluissa. Hälytys matkapuhelimeen on paljon käytännöllisempi kuin äänisummeri ja näyttötaulut keskuksen käytävillä. Savolainen uskoo, että turvamatolle tulee paljon kysyntää erityisesti myös hyvin haasteellisen dementiahoidon takia.

Leväsen palvelukeskuksessa on käytössä myös turvamaton kaltainen, vuodepatjan alle sijoitettava Emfitin vuodehälytin. Se voidaan säätää hälyttämään esimerkiksi yöaikaan, ellei asukas vuoteesta lähdettyään palaakaan lepoon tietyn ajan kuluessa. Vuodehälyttimien ja turvamattojen ansiosta palvelukeskuksen yöhoitaja Arja Pelkonen sanoo työskentelevänsä nykyisin aiempaa levollisemmin, kun hän yöaikaan yksin hoitaa keskuksen kahden kerroksen väkeä.

Turvamatto voidaan sijoittaa myös patjan alle, jolloin se tunnistaa, onko asukas levossa vai jalkeilla. Tällöin turvamatto saadaan haluttaessa ilmoittamaan hoitajan matkapuhelimeen tarkistusta varten esimerkiksi liian pitkästä yöaikaisesta liikkeelläolosta.

Turvamattoa on käytetty jo myös veneiden ja esimerkiksi kotien varashälyttimeksi.

Lisätietoja:

Emfit Oy
Toni Parikka, tuotepäällikkö
puh. (014) 332 9000, 040 529 1821
sales@emfit.com
Kuusankosken kaupunki
Leena Seppälä, vastaava hoitaja
puh. (05) 379 2282
leena.seppala@kuusankoski.fi
Kuopion kaupunki
Pekka Savolainen, vt. johtaja
puh. (017) 185 841
pekka.savolainen@kuopio.fi

Uutisteksti kuvineen vapaasti käytettävissä. Kalle Heiska
[ etusivu ] [ uutiset ] [ esittelyni ] [ in english ]