UUTTA HUIPPUTEKNIIKKAA!

Kalle Heiska

tiedetoimittaja
etusivu uutiset esittelyni
Pages in English
10.12.2003

Oma lähiverkko ja Internet aina käytettävissä 200 tukiaseman yhteisverkossa
Varsinais-Suomen langaton verkko yksi Euroopan nopeimmista ja laajimmista

Turku Science Parkin aloitteesta korkeakoulut, tutkimuslaitokset ja muutamat kunnat Varsinais-Suomessa ovat yhdistäneet ennakkoluulottomasti omien lähiverkkojensa noin 200 langatonta tukiasemaa. Siten Turun, Naantalin ja vähitellen muidenkin kuntien, laitosten, yritysten ja korkeakoulujen työntekijät ja myös opiskelijat saavat laajasti liikkuessaan kannettavilla tietokoneillaan yhteyden Internetiin ja sitä kautta omaan lähiverkkoonsa. Verkko on maksuton mukaan liittyneille ei-kaupallisten tahojen käyttäjille. Yrityksille tällaisen erittäin nopean langattoman yhteyden hinta on vain 80 euroa kuukaudessa.

Faron Pharmaceuticalsin toimitusjohtaja Markku Jalkanen (oik.) ja ICT Turku Oy:n toimitusjohtaja Jaakko Kuosmanen työskentelevät Turun Biolaakson biohautomon neuvotteluhuoneessa kokouksen alkua odotellessaan kuten omissa työhuoneissaan nopean, langattoman SparkNet-verkon avulla.
Korkearesoluutiokuva
Kuva: Laura Hohteri
Turku Science Park ja MP-MasterPlanet Oy ovat olleet asiantuntijoina tämän SparkNetiksi nimetyn langattoman alueverkon toteuttamisessa. Verkko on yksi Euroopan laajimmista julkisista WLAN-verkoista, sillä se tunnistaa nykyisin peräti noin 50 000 käyttäjää. Verkon perustaneet osapuolet ovat kiinnostuneet yhdistämään SparkNetin mahdollisiin muihin vastaaviin alueverkkoihin Suomessa – ns. verkkovierailumenettelyllä. Siten käyttäjän oma lähiverkko ja Internet olisivat helposti nykyisten ja mahdollisesti tulevien osapuolten käytettävissä etäisilläkin paikkakunnilla.

Turun seudun SparkNet tehostaa olennaisesti käyttäjiensä työntekoa heidän liikkuessaan minkä tahansa SparkNet-tukiaseman alueella. Verkko toimii Turun ja Naantalin kaupungintaloilla ja se on mm. kaupunginhallitusten jäsenten käytettävissä kokousten aikana. Lisäksi alueen 17 kunnan yhteisen Turku Area Development Centren tiloissa kuntien edustajat voivat käsitellä työasioita kuten oman työpöytänsä ääressä. Samoin yrittäjät voivat työskennellä SparkNet-verkon alueella – modernisti ilman kiinteää työhuonetilaa. Myös SparkNet-yhteisöissä tilapäisesti vieraileva henkilö voi vuokrata edullisesti SparkNetin käyttöönsä lyhyeksi ajaksi.

SparkNet luo automaattisesti liikkuvan käyttäjän tietokoneeseen nopean WLAN-yhteyden hitaan GPRS-yhteyden sijaan. SparkNet korvaa tukiasemien kuuluvuusalueella myös kiinteän, vain yhden toimipisteen ADSL-yhteyden. Tietoturvallisuudesta huolehtivat kunkin lähiverkon omat palomuurit. SparkNet käyttää erittäin nopeaa 802.11g-tekniikkaa, joka luo tukiasemille 54 Mbitin yhteyden.

Teknisesti tämän ainutlaatuisen verkon on toteuttanut MP-MasterPlanet pääosin Turun yliopiston atk-keskuksen kanssa. Verkko perustettiin pienin kustannuksin siten, että kukin yhteisverkkoon halunnut osapuoli teki pienehköjä lisäyksiä omaan langattomaan lähiverkkoonsa. SparkNetin yhteistä osuutta hallinnoi MP-MasterPlanet, ja se myös vuokraa SparkNet-yhteyksiä yrityksille.

Biolääketieteellinen Faron Pharmaceuticals -yritys keskittyy lääketieteen keksintöjen kansainväliseen kaupallistamiseen verkostoitumalla. Toimitusjohtaja Markku Jalkasen mukaan SparkNet on yhtä merkittävä parannus kuin aikanaan siirtyminen matkapuhelinten käyttöön. "SparkNet on mallikuva maailmalle, esimerkki suomalaisen mobiilin teknologian tehokkuudesta. Verkko on minulle työhuone. Se vapauttaa kulkemaan laajasti ja tekemään töitä itsenäisesti verkon jokaisen tukiaseman kantaman alueella. Työtiedostoni ja tietokoneyhteydet asiakkaisiini ovat aina käytössäni, ja saan erittäin nopean yhteyden Internetiin. Kunpa vielä lentokenttien lähiverkot yhdistyisivät SparkNetiin."

Lisätietoja: www.sparknet.fi

ICT Turku Oy / Turku Science Park
Jaakko Kuosmanen, toim.joht.
puh. 0400 536 086
jaakko.kuosmanen@ictturku.com
MP-MasterPlanet Oy
Matti Kiviö, toim.joht.
puh. 040 582 1390
matti.kivio@masterplanet.fi
Faron Pharmaceuticals
Markku Jalkanen, toim.joht.
puh. 040 520 6124
markku.jalkanen@faronpharmaceuticals.com

Uutisteksti kuvineen vapaasti käytettävissä. Kalle Heiska
[ etusivu ] [ uutiset ] [ esittelyni ] [ in english ]