UUTTA HUIPPUTEKNIIKKAA!

Kalle Heiska

tiedetoimittaja
etusivu uutiset esittelyni
Pages in English
16.12.2013

Tampereen ammattikorkeakoulun tietotekniikkalaiset edelläkävijöinä
Opiskelijoiden työosuuskunta motivoi monipuolisesti

Tietotekniikan Tki-osuuskunta Verstas on vuonna 2011 perustettu Tampereen ammattikorkeakoulun tietotekniikan opiskelijoiden työosuuskunta. Tämä on saanut toimiaikanaan alan yrityksistä yli 70 toimeksiantoa, ja kukin tilattu työ on nivottu osaksi tietyn opiskelijan tietotekniikan opintoja. Näin on saatu aikaan erinomainen, tietotekniikan opiskelijaa ja työnantajaa motivoiva tapa tehdä yhteistyötä – opintoja ja palkkatöitä.

Ari Rantala ja Kimmo Saarela.

Opiskelijoiden osuuskuntatyö on tuttua Tampereen ammattikorkeakoulun koulutuspäällikölle Ari Rantalalle (vas.) ja Trelab Oy:n toimitusjohtajalle Kimmo Saarelalle.
Korkearesoluutiokuva (1,81 Mt)
Kuva: Kalle Heiska

PK-yritykset ovat tilanneet Tki-Verstas-osuuskunnalta alihankintana erikokoisia projektitöitä, esimerkiksi pariksi kuukaudeksi. Yritys on valinnut työntekijän useasta opiskelijaehdokkaasta, ja osuuskunta on maksanut palkan. Näin yritys on saanut lyhyelle projektille joustavasti työntekijän, ja osapuolet ovat voineet tutustua toisiinsa tavallaan pitemmällä koeajalla.

Opiskelijalle osuuskuntatyö voi olla äärimmäisen tärkeä, ehkä ensimmäinen työpaikka. Hän saa lisää toimeentuloa, hän alkaa luottaa osaamiseensa ja saa työnteosta opintopisteitä: harjoittelusta, projektityöstä sekä opinnäytetyöstä. Enimmillään opiskelija voi saada vuoden työskentelystä 60 opintopistettä. Kahden vuoden aikana osuuskuntatoiminnan edesauttamana on vakituiseen työsuhteeseen päässyt peräti 10 valmistunutta opiskelijaa.

Osuuskunnalla on noin 50 opiskelijaa työntekijänä tietotekniikan 300 opiskelijasta ja kymmenisen yritystä vakioasiakkaana; myös TAMKin innovaatiotoiminnan kautta on tullut useita demolaite- ja teknisiä selvitystehtäviä. Useat työharjoittelut ovat johtaneet jatkotyöhön, ja kulloinkin opiskelijatyöntekijän rinnalle on pyritty sopimaan palkatta kokemattomampi harjoittelija. Näin yhä useammalle on kertynyt kokemusta yrityselämästä ja kykyä ja uskallusta hakeutua edelleen vaativampiin työtehtäviin.

PK-yritykselle osuuskuntatyö on turvallista, suoraa rekrytointia helpompi tapa. TAMKin henkilöstö tuntee eri opiskelijoiden erilaiset vahvuudet; täten henkilöstö osaa ohjata kulloinkin sopivimmat opiskelijaehdokkaat tarjolle yritykselle. Henkilöstö myös kytkee kunkin yrityksen toimeksiannon osaksi työnantajan valitseman opiskelijan opintoja.

Osuuskunta Tki-Verstas toimii vuokratiloissa TAMKissa. Se on saanut lahjoituksina mittalaitteita, ja se on hankkinut kattavan komponenttivalikoiman elektroniikkajärjestelmien valmistukseen. Esimerkiksi patentti-ideoiden havainnollistamiseksi osuuskunnan opiskelijat ovat tehneet laitteita, ja opiskelijoillakin on patentteja ja eurooppalaisia patenttihakemuksia.

Tki-Verstas alkaa ensi vuonna järjestää kerhoja alan tunnettuuden lisäämiseksi: aluksi elektroniikkakerho nuorille, GSM-puhelinkerho ja ohjelmointikerho. Kerhojen vetäjiksi tulevat tietotekniikan 3:nnen ja 4:nnen vuoden opiskelijat.

Lisätietoja: www.Tki-verstas.fi

Tki-Verstas Osuuskunta
Vihtori Lehtonen, hall. pj.
puh. 040 5281184
Trelab Oy
Kimmo Saarela, toim. joht.
puh. 050 596 7916
etunimi.sukunimi@trelab.fi
Tampereen ammattikorkeakoulu
Ari Rantala,
koulutuspäällikkö
puh. 040 7261284
etunimi.sukunimi@tamk.fi
Tampereen ammattikorkeakoulu
Markku Oikarainen, innovaatioasiamies
puh. 040 826 7615
etunimi.sukunimi@tamk.fi

Uutisteksti kuvineen vapaasti käytettävissä. Kalle Heiska


[ etusivu ] [ uutiset ] [ esittelyni ] [ in english ]