UUTTA HUIPPUTEKNIIKKAA!

Kalle Heiska

tiedetoimittaja
etusivu uutiset esittelyni
Pages in English
04.01.2006

VTT kehitti korkealaatuisen ekologisen paperin
Luonnontärkkelyksellä korvataan mineraaliset raaka-aineet

VTT on kehittänyt luonnontärkkelyksestä raaka-aineita, joilla paperista saadaan erittäin korkealaatuinen ja täysin kierrätettävä. Tärkkelyksestä kehitettyjen paperin täyte-, side- ja päällystysaineiden ansiosta paperi kevenee 20-30 prosenttia, joten paperin kuljetuskustannuksetkin pienenevät. Tärkkelyspaperin uusista raaka-aineista ja niiden valmistusmenetelmistä odotetaan kansainvälistä menestystuotetta.

M-realin tutkimusjohtaja Lars Gädda.
Korkearesoluutiokuva (310 Kt)
Kuva: Pia Ruhanen

VTT:n kehittämät uudet raaka-aineet ja menetelmät ovat herättäneet kansainvälisen kiinnostuksen, koska täysin kierrätettävä paperi tukee kestävää kehitystä ja avaa täysin uudet mahdollisuudet paperituotteiden ympäristöhaittojen pienentämiselle. Tärkkelyspohjaisen paperin komponentit voidaan kierrättämisen päätyttyä kokonaan muuntaa bioenergiaksi ilman haitallisia päästöjä.

Kansainvälisesti ainutlaatuisen uuden teknologian ansiosta tärkkelyksellä voidaan teknisesti korvata paperin mineraaliset (kiviperusteiset) täyte- ja päällystysaineet. Jo osittainenkin mineraalien korvaaminen tärkkelyksellä parantaa paperin pintalujuutta ja helpottaa paperille painamista. Tärkkelyksen ansiosta paperi saa myös paremman värintoiston. Lisäksi tärkkelyspaperista saadaan nykyisiä helpommin kiiltävää, joten paperin viimeistelykustannukset pienenevät. Kustannuksia pienentää edelleen se, että paperin kiillotuslaitteet (kalanterit) kuluvat mineraalien puuttumisen tai pienemmän osuuden ansiosta nykyistä vähemmän.

VTT kehitti uudet raaka-aineet perunan tärkkelyksestä kemiallisesti. Uusilla raaka-aineilla voidaan periaatteessa korvata myös kalliita öljypohjaisia sideaineita ja käyttökohteita löytyy myös maali- ja muoviteollisuudessa. Toistaiseksi kuitenkin uusien raaka-aineiden valmistuskustannukset ovat korkeat.

Tärkkelyspigmenttien valmistusprosessi edellyttää kehitystyötä kustannusrakenteen parantamiseksi, koska ei ole vielä riittävästi selvitetty valmistusprosessin optimointia.

VTT on hakenut kolmea patenttia liittyen tärkkelyspohjaisen ja -pitoisen paperin valmistukseen. Tärkkelyspaperin kehittämistyöhön osallistuneilla on ensisijainen oikeus hyödyntää VTT:n patentit. Kansalliseksi haasteeksi nousee se, miten tärkkelyspohjainen paperi voidaan kaupallistaa kansainvälisiksi paperi- ja kemianalan menestystuotteiksi.

Tutkimus- ja kehittämishankkeeseen osallistuivat VTT sekä Helsingin ja Joensuun yliopistot. Työn rahoittivat Tekes, VTT, M-real, Stora Enso, Metso Paper ja Ciba Specialty Chemicals.

Lisätietoja:


Kuva: Milka Lahnalammi-Vesivalo
VTT
Pia Qvintus-Leino, asiakaspalvelupäällikkö
puh. 020 722 5314
pia.qvintus-leino@vtt.fi
M-real
Lars Gädda, tutkimusjohtaja
puh. 010 464 2483
lars.gadda@m-real.com

Uutisteksti kuvineen vapaasti käytettävissä. Kalle Heiska
[ etusivu ] [ uutiset ] [ esittelyni ] [ in english ]