UUTTA HUIPPUTEKNIIKKAA!

Kalle Heiska

tiedetoimittaja
etusivu uutiset esittelyni
Pages in English
13.05.2004

SparkNet vapauttaa liikkumaan ja tekemään tietotyötä turvallisesti
Turusta vuodessa Suomen "langattomin" kaupunki

Julkinen, langaton laajakaistaverkko SparkNet otettiin Turussa käyttöön vuosi sitten. Nykyisin verkko on laajuudeltaan ja ominaisuuksiltaan ainutlaatuinen Suomessa, sillä siinä on satoja tukiasemia ja tuhansia aktiivisia käyttäjiä. SparkNet tarjoaa korkeakouluille, kunnille ja yrityksille mahdollisuuden turvalliseen, nopeaan ja helppoon langattomaan tietotyöhön. Verkon nykyiset käyttäjät ovat ihastuneet uuteen vapauteensa tehdä työtä ja esitellä toimintaansa matkatietokoneellaan korkeakoulujen ja kuntien eri tiloissa.

Turun yliopiston kahvilassa tutkija Anna Sellillä on omassa matkatietokoneessa mukana hänen Åbo Akademissa sijaitseva "työhuoneensa" virtuaalisesti.
Korkearesoluutiokuva (514 Kt)
Kuva: Robert Seger

Turkulainen PasaNet Oy:n toimitusjohtaja Juhani Reiman työskentelee sujuvasti melkein missä tahansa - langattomasti. Turussa hänen "liikkuvaa" työskentelyään helpottaa olennaisesti SparkNet. Kuva on Paddingtonista Lontoosta.
Korkearesoluutiokuva (472 Kt)
Kuva: Antti Lahti
SparkNet-verkko on otettu käyttöön 14.5.2003. Sen saivat aikaan ICT Turku Oy, MP-MasterPlanet Oy ja turkulaiset korkeakoulut. Verkon avulla Turun seudun kuntien ja korkeakoulujen työntekijät ja opiskelijat voivat työskennellä toistensa työtiloissa kuin konsanaan omissaan. Lisäksi monessa kirjastossa kirjastokortin haltijat voivat käyttää verkkoa veloituksetta.

SparkNet-verkkoon ovat liittyneet Turun yliopisto, Åbo Akademi, Turun kauppakorkeakoulu, Turun ammattikorkeakoulu ja Turku, Naantali, Raisio, Lieto, Kaarina, Merimasku sekä mm. Saaristoverkot Oy ja muitakin yrityksiä. SparkNet-tukiasemia on nykyisin myös Salossa, Helsingissä, Espoossa, Raumalla ja kohta myös Utsjoella. Nykyisin verkko kasvaa voimakkaimmin Turun lisäksi myös Helsingissä, jossa MP-MasterPlanetin yhteistyökumppani JT-palvelu Oy rakentaa verkkoa.

Turun ympäristössä verkkoon on liitetty jo noin 250 tukiasemaa, ja tukiasemien määrä ainakin kaksinkertaistuu tänä vuonna. SpakNetin kattaessa yhä laajemman alueen Turun kaupungista, yhä useamman turkulaisen kannettava tietokone muuttuu matkatietokoneeksi, käyttäjänsä liikkeellä ollessa langattomasti verkkoon kytkeytyväksi tietokoneeksi. SparkNet on lisännyt yhteyksien käyttöä oman työpisteen ulkopuolella, ja se on korvannut aiemmin käytössä olleita hitaita ja kalliita yhteyksiä.

Väitöskirjaa tekevä Åbo Akademin tutkija Anna Sell pitää SparkNetiä erinomaisena tapana tehdä tietotyötä joustavasti. Hän sanoo olevansa liikkeellä puolet työajastaan, ja tällöin hän voi tehdä luppoaikoinakin töitä: kirjoittaa artikkelia, vastata sähköpostitse jne. Parasta verkossa oli alusta alkaen työskentelyn helppous, sillä hänen ei tarvinnut muuttaa edes matkatietokoneensa asetuksia. Sell saa tavanomaisilla käyttäjätunnuksilla päivittäin matkatietokoneeseensa esille omat aineistonsa ja helpon yhteyden Internetiin – kaikissa hänelle tärkeissä sidosryhmäpaikoissa Turussa ja Turun ympäristössä.

Toimitusjohtaja Juhani Reiman PasaNet Oy:stä sanoo, että yritys sai 1000 eurolla SparkNetistä erinomaisen lisän tietotekniseen infrastruktuuriinsa. Kun yritykselle tuli SparkNetin mukainen oma langaton tietoverkko, niin samalla yritys pääsi helppoon yhteyteen muiden SparkNet-yhteisöjen kanssa. Nykyisin PasaNetissä vierailevat SparkNet-asiakkaat saavat turvallisen yhteyden omiin asiakirjoihinsa. Toisaalta PasaNetin työntekijät voivat liikkeellä ollessaan vastata oitis asiakkaidensa kysymyksiin ja odotuksiin. Reiman lisää, että atk-epäileväisetkin ovat tyytyväisiä SparkNetin turvallisuuteen, ja että verkkojäsenyys on ainakin PasaNetille myös imagoetu.

Lisätietoja:


Jaakko Kuosmanen
Kuva: Laura Hohteri
ICT Turku Oy
Jaakko Kuosmanen, toim.joht.
p. 0400 536 086
jaakko.kuosmanen@ictturku.com
Åbo Akademi
Anna Sell, tutkija
p. (02) 215 3335, 040 596 3442
anna.sell@abo.fi
PasaNet Oy
Juhani Reiman, toim.joht.
p. 045 670 6770
juhani.reiman@pasanet.fi
Oy MP-MasterPlanet Ab
Matti Kiviö, toim.joht.
p. (02) 469 1121, 040 582 1390
matti.kivio@masterplanet.fi

Uutisteksti kuvineen vapaasti käytettävissä. Kalle Heiska
[ etusivu ] [ uutiset ] [ esittelyni ] [ in english ]