UUTTA HUIPPUTEKNIIKKAA!

Kalle Heiska

tiedetoimittaja
etusivu uutiset esittelyni
invisible.gif (43 bytes)
Pages in English
invisible.gif (43 bytes)
invisible.gif (43 bytes) invisible.gif (43 bytes) invisible.gif (43 bytes)
invisible.gif (43 bytes)
invisible.gif (43 bytes)

14.12.2001

VTT:ltä malli tehokkaaseen  prosessisuunnitteluun

Tehtaanjohtaja Yrjö Lundell (vas.)
Raisio Chemicals Oy:stä
on ollut mukana kehittämässä
upouutta prosessisuunnittelun työkalua.
Oikealla VTT:n tutkimusprofessori Raija Koivisto.

Korkearesoluutiokuva (524 083 tavua)
invisible.gif (43 bytes)

invisible.gif (43 bytes)

Uusien tuotantoprosessien suunnittelu, erityisesti kemian alalla, on monimutkainen työ. VTT:n koordinoimana on suunnitteluryhmien käyttöön kehitetty uusi, kokonaisvaltainen toimintamalli. Se integroi suunnittelun hallinnan, prosessilaskennan ja -simuloinnin työkalut.

- Uusi tuotantoprosessien suunnittelumalli ohjaa oleellisten asioiden tekemiseen. Mallia käyttäen otetaan huomioon erityisesti kasvaneet turvallisuus- ja käyttövarmuusvaatimukset. Poikkeamatarkastelussa tunnistetut muutostarpeet ja kalliit suunnitteluvaiheen virheet vähenevät, VTT:n prosessiturvallisuuden tutkimusprofessori Raija Koivisto sanoo.

Nykyisin suunnittelua kangistavasta pelkästä yksikköoperaatioajattelusta päästään eroon uuden mallin avulla. Mallilla simuloidaan myös ryhmän suunnitteluprosessia - ei pelkästään tuotantoprosessia - ja sillä yhdistetään nykyisissä suunnittelun osaohjelmistoissa syntyvä tieto. Se tieto on vastedes jatkuvasti etäälläkin suunnittelijoiden saatavilla./Malli perustuu Nordem Oy:n perusideaan, että kaikki todellisuuden kohteet voidaan kuvata kattavasti neljällä attribuutilla: tarkoitus, rakenne, tila ja suorituskyky. Esimerkiksi tuotantoprosessin virtaus- tai PI kaavio esittää prosessin rakennetta, joka on siis vain yksi osa koko tuotantoprosessin kuvauksesta.

- Saamme mallilla suunnitteluun hyvät arviointikäytännöt. Niiden käyttö toki edellyttää, että ryhmä määrittää ennalta selkeät tavoitteet ja arviointikriteerit sekä suunnitteluprojektille että suunniteltavalle tuotantoprosessille. Uusi menetelmä on ohjannut sitä koekäyttäneet ryhmät kokonaisvaltaiseen suunnittelun ajattelutapaan, turvallisuuspäällikkö Livio Colombo italialaisesta Snamprogetti S.p.A. -suunnittelutoimistosta sanoo.

Mallin pohjalta tehtiin ohjelmistoprototyyppi, jonka avulla lähestymistavan tuomia etuja demonstroitiin. EU-rahoitteiseen kehitystyöhön osallistuivat Oulun yliopisto, Raisio Chemicals, CS Italia S.p.A., Hyprotech Europe, Snamprogetti S.p.A ja VTT.

Lisätietoja:
www.vtt.fi/aut/rm/projects/poem

invisible.gif (43 bytes)invisible.gif (43 bytes) RaijaKoivisto.jpg (6464 bytes)

Raija Koivisto

VTT automaatio
Raija Koivisto
puh.(03) 316 3272,
040 531 3311

Raisio Chemicals
Yrjö Lundell
puh.(02) 437 0424,
0500 784 638

invisible.gif (43 bytes)
invisible.gif (43 bytes) invisible.gif (43 bytes) invisible.gif (43 bytes)
Uutisteksti kuvineen vapaasti käytettävissä. Kalle Heiska
[ etusivu ] [ uutiset ] [ esittelyni ] [ in english ]