UUTTA HUIPPUTEKNIIKKAA!

Kalle Heiska

tiedetoimittaja
etusivu uutiset esittelyni
Pages in English

02.02.2005

VTT: Painettava elektroniikka ja optiikka mahdollistavat älykkäät pakkaukset jo muutaman vuoden kuluessa
Kuluttajat hyötyvät pakkausten sisältämistä entistä laajemmista tuotetiedoista

VTT sekä neljä yliopistoa ovat kehittäneet yhteistyössä tuotepakkauksiin uudenlaisia piirteitä ja älykkyyttä tuovia elektroniikan ja optiikan osia. Näitä osia voidaan valmistaa tavallisella painokoneella. Uutta tekniikkaa hyödyntävät pakkaukset sisältävät nykyisiä pakkauksia paljon laajempia tietoja tuotteen alkuperästä, laadusta ja käytöstä. Ne voivat toimia myös pakkauksissa turvamerkintöinä ja siten tuotteen alkuperätodistuksena. Tiedot voidaan tallentaa esimerkiksi monikielisenä pakkausten pintaan painettavaan muutaman millimetrin kokoiseen optiseen muistiin, joka voi sisältää kymmeniä sivuja tekstiä. Kuluttaja voi lukea tuotetietoja omalla äidinkielellään kamerakännykän avulla.

Korkearesoluutiokuva (264 Kt)
Kuva: VTT
Muropakkauksen päällä on viidakkopeli. Peli "pyytää" yhdistämään painamalla samanaikaisesti sekä eläimen että sille tyypillisen ruuan kuvan. Jos vastaus on oikea, molemmat kuvat vaalenevat. Painamisen jälkeen kuvat palautuvat ennalleen. "Paketille voi antaa" uuden vastauksen yhä uudelleen.
Korkearesoluutiokuva (740 Kt)
Kuva: VTT
VTT:n ja neljän yliopiston yhteistyönä kehitetyllä tekniikalla saadaan pakkauksen pinnalle nykyistä näyttävämpiä kuvia ja mm. tekstiä, joka näkyy kuluttajalle eri kielillä tämän katsoessa sitä eri katselukulmasta. Lisäksi pakkaukseen painettavalle optiselle muistille voidaan tallettaa suuri määrä tuotteen sisältötietoa ja käyttöohjeita.

Tutkimus- ja kehityshankkeessa valmistettiin koepainokoneilla sekä VTT:n PICO-koetuotantolaitteistolla muoville ja paperille optisia ja sähköisiä osia, kuten optinen lukumuisti tekstintalletukseen, optinen kuvamuisti, valojohde sekä elektroniikan peruskomponentteja. Nämä vahvistavat mahdollisuuksia kehittää hyvin monipuolisia älykkäitä pakkauksia painotekniikalla sarjatuotannossa. Tutkimushankkeessa valmistettiin painoteknisesti myös aktiivisia komponentteja, kuten yksinkertaisia näyttöjä, energialähteiksi soveltuvia aurinkokennoja sekä pakkaukseen painettu viihdepeli.

Hankkeessa tutkimuslaitokset kehittivät pakkauksiin ja painotuotteisiin valmistettavaa elektroniikkaa yhdistämällä suomalaisille vahvat paperi-, paino- ja elektroniikkateollisuuden osaamiset. Edulliseen massatuotantoon soveltuvat tekniikat ovat antaneet hankkeeseen osallistuville yrityksille aivan uudenlaisia ideoita kehittää älykkäitä pakkauksia, päivittäis- ja kestokulutushyödykkeitä, painotuotteita sekä yksinkertaisia elektroniikkatuotteita.

Tutkimushankkeen rahoittivat Tekes, seitsemän suomalaisyritystä sekä VTT. Tutkimuksen suorittivat VTT, Joensuun, Jyväskylän, Lapin ja Oulun yliopistot ja kansainvälisessä yhteistyössä Arizonan ja Kalifornian yliopistot. Tutkimushankkeen tulokset ovat jo johtaneet konkreettiseen jatkokehitystyöhön. Hankkeen kehitystyön tulokset julkistetaan kansainvälisessä päätöstilaisuudessa 2.2.2005 Espoossa.

Lisätietoja:

VTT Elektroniikka
Tutkimusprofessori Harri Kopola
Puh. 020 722 2359, 040 557 4867
harri.kopola@vtt.fi
VTT Elektroniikka
Erikoistutkija Terho Kololuoma
Puh. 020 722 2154, 040 756 8167
terho.kololuoma@vtt.fi
Avantone Oy
Printo-projektin johtoryhmän puheenjohtaja  
Kehitysjohtaja Raimo Korhonen
Puh. 040 703 0052
raimo.korhonen@avantone.com


Uutisteksti kuvineen vapaasti käytettävissä. Kalle Heiska
[ etusivu ] [ uutiset ] [ esittelyni ] [ in english ]