UUTTA HUIPPUTEKNIIKKAA!

Kalle Heiska

tiedetoimittaja
etusivu uutiset esittelyni
Pages in English
invisible.gif (43 bytes)
invisible.gif (43 bytes)
5.11.2001

 

Moottorilla säädettävissä sängyissä sattuu onnettomuuksia
VTT arvioi potilassänkyjen turvallisuutta

Suomessa otetaan vuosittain käyttöön tuhansia uusia moottoriohjatusti säädettäviä sänkyjä, joissa potilaille sattuu joskus myös onnettomuuksia. Vaaratilanteet ovat johtuneet sähkövioista ja mm. rakenteiden romahtamisesta.

potilassanky.jpg (16393 bytes)
invisible.gif (43 bytes)
huoltomestari Tero Salminen
Korkearesoluutiokuva (455 915 tavua)

Sähkömoottorilla säädettävät sairaala- ja kotikäyttöön tarkoitetut sängyt tehdään vastedes nykyistä turvallisemmiksi. Suomessa otetaan vuosittain käyttöön tuhansia uusia moottoriohjatusti säädettäviä sänkyjä. Yhden hyväksytyn, moottoreilla varustetun sängyn hinta on 7000 - 12 000 markkaa varustuksesta riippuen.

Tampereen kaupungin terveysviraston huoltomestarin Tero Salmisen mukaan moottorilla säädettävissä sängyissä potilaille on sattunut vahinkoja. Vaaratilanteita on syntynyt erityisesti potilashuoneissa, joissa sähkösäädöllä ja tippatelineellä varustetun sängyn lähellä on valokiskoja tai kaasu- ja sähköliittimiä.

- Todistus sängyn luotettavuudesta on meille sairaanhoidon ja terveydenhuollon alalla valintapäätöksiä tekeville helpotus. Samalla potilasturvallisuus kasvaa. Suomalaisille sänkyvalmistajille on suuri etu, että ne saavat arvioinnin tuotteelleen suomen kielellä. Lisäksi, kun yhä useampi sänkyä ostava vaatii todistuksen sängyn turvallisuudesta, huonot sängyt karsiutuvat markkinoilta, Salminen sanoo.

VTT:n tutkimusinsinööri Ari Josefsson kertoo, että merkittävät suomalaiset sairaala- tai kotihoitoon tarkoitettavien sänkyjen valmistajat toivoivat tällaista kansainvälisten standardien mukaista arviointia Suomeen. Se, että sängyt täyttävät asetetut turvallisuusvaatimukset, on yrityksille kilpailukeino myös kansainvälisillä markkinoilla. VTT on saanut vastikään pätevyyden arvioida sähkömoottorilla säädettävien sänkyjen turvallisuutta ainoana Suomessa.

Turvallisuustesteissä VTT nostaa kotisänkyjä noin 3 000 kertaa 170 kilogramman kuormalla. Tämä vastaa normaalitapauksessa useiden vuosien käyttöä. Suuretkaan istumisesta johtuvat kuormat sängyn reunalla eivät saa kaataa sänkyä, ja esimerkiksi reunojen ja laitojen on kestettävä suuria veto- ja työntövoimia. Siirrettävissä olevien sänkyjen laitojen pitää suojella sänkyä käyttävän raajoja. Lisäksi sairaalasängyn pyörien on kuormattuna kestettävä kynnysten ylityksiä. Sairaalasängyille on kansainvälinen standardi hyväksytty viisi vuotta sitten.

Kotikäyttöön tarkoitetuille kiinteille ja purettavissa oleville, sähkömoottorisäädöillä varustetuille sängyille hyväksyttiin kansainvälinen standardi vuonna 2000. Kotikäyttöön säädettäviä sänkyjä hankkivat rajoitetun toimintakyvyn omaavat ja vammautuneet henkilöt.

arijosefsson.jpg (15172 bytes) Lisätietoja:
www.vtt.fi/aut/rm/mdt
VTT Automaatio
Ari Josefsson
puh. (03) 316 3337

 

invisible.gif (43 bytes)
invisible.gif (43 bytes) invisible.gif (43 bytes) invisible.gif (43 bytes)
Uutisteksti kuvineen vapaasti käytettävissä. Kalle Heiska
invisible.gif (43 bytes) [ etusivu ] [ uutiset ] [ esittelyni ] [ in english ]