UUTTA HUIPPUTEKNIIKKAA!

Kalle Heiska

tiedetoimittaja
etusivu uutiset esittelyni
Pages in English

13.03.2003

Ohjelmistovirheet aiheuttavat kalliita tuotantoseisokkeja
VTT:ltä toimintamalleja luotettavan ohjelmiston suunnittelemiseksi

VTT:n johtamassa ohjelmistojen luotettavuus -hankkeessa määritellään menettelyjä, joilla ohjelmistoista saadaan nykyistä luotettavampia. Hankkeen alkuosan teemoja ovat olleet ohjelmistojen luotettavuuden mittaaminen ja arviointi ja mm. ohjelmistojen luotettavuustakuut. Tutkimushankkeessa ovat mukana myös ABB Oy Drives, Fortum Oyj, Teollisuuden Voima Oy ja Tekes.

VTT on selvittänyt uusia keinoja teollisuuteen liittyvien kriittisten ohjelmistovirheiden vähentämiseksi. Tavoitteena on, että yrityksiltä vähenisivät kalliit tuotantoseisokit, ympäristöriskit ja tapaturmavaarat.

Jari Yli-Juuti

- Saimme VTT:n hankkeesta vastauksen ajankohtaiseen sulautetun ohjelmiston luotettavuuskysymykseemme, suunnittelupäällikkö Jari Yli-Juuti ABB Oy Drives´sta sanoo.
Korkearesoluutiokuva
Kuva: Merja Tulokas

Ohjelmistoala kasvaa jatkuvasti, ja uusimpaan teknologiaan perustuvat innovaatiot luovat menestymisen mahdollisuuden. Huonon suunnittelutyön seurauksena ohjelmistoon voi jäädä piilevä virhe, joka aktivoituu häiriöksi ja onnettomuudeksi. Ilman uusia keinoja ohjelmistojen luotettavuustestausten määrä on vaarassa kasvaa jopa moninkertaiseksi, koska ohjelmistojärjestelmät tulevat yhä monimutkaisemmiksi.

Ohjelmistoalalla vallitsevan kilpailun ja kiireen takia alalla on ollut täysi työ saada uudet ohjelmistot toimimaan, ja luotettavuutta on pidetty kehitystyön aikana osaksi "hienosteluna". Toki vain osa ohjelmistovirheistä on kriittisiä, vaaroja aiheuttavia. Ohjelmistojärjestelmän luotettavuudesta vastaa järjestelmän omistaja.

– Luotettava ohjelma on myös taloudellinen. Me olemme jo saaneet hankkeesta avun ajankohtaiseen sulautetun ohjelmiston luotettavuuteen liittyvään kysymykseemme. VTT tekee alalla kaukokatseisesti erinomaista perustyötä, sillä ohjelmistojen luotettavuustekijät ovat nousseet esiin myös sähkömoottorikäyttöalan uusimmissa standardeissa ja määräyksissä. On hyvä, että VTT tekee hankkeen tulosdokumentit suomeksi. Luotettavuus tai sen puute on piirre kaikille ohjelmistoille, ja siksi olisi hyvä saada tähän luotettavuuden kehitystyöhön kunnolla mukaan myös ohjelmistotalot, suunnittelupäällikkö Jari Yli-Juuti ABB Oy Drives´sta sanoo.

Lisätietoja:

Julkaisu: Harju, Hannu; Kustannustehokas ohjelmiston luotettavuuden suunnittelu ja arviointi. Osa 1. VTT Tiedotteita 2151.

Hannu Harju VTT Tuotteet ja tuotanto
Hannu Harju, erikoistutkija
puh. (09) 456 6474, 040 574 8044
hannu.harju@vtt.fi
ABB Oy Drives
Jari Yli-Juuti, suunnittelupäällikkö
puh. 010 222 2139, 050 332 2139
jari.yli-juuti@fi.abb.com

Uutisteksti kuvineen vapaasti käytettävissä. Kalle Heiska
[ etusivu ] [ uutiset ] [ esittelyni ] [ in english ]