UUTTA HUIPPUTEKNIIKKAA!

Kalle Heiska

tiedetoimittaja
etusivu uutiset esittelyni
Pages in English

10.04.2003

VTT:n järjestelmä hakee Internetin avoimista tietokannoista palveluja
Matkapuhelimen karttanäyttö opastaa käyttäjän myös palvelun luo

VTT on luonut maailman ensimmäisen järjestelmän, joka hakee eri Internet-tietokannoista käyttäjän paikkatiedon perusteella hänen haluamiaan palveluja. Järjestelmää voidaan käyttää matkapuhelimella, mikrotietokoneella ja muilla päätelaitteilla. Järjestelmä voi paikantaa matkapuhelimien käyttäjät ja kertoa tai näyttää puhelimen näytöllä reitin palvelun luo. Järjestelmä sopii käytettäväksi missä tahansa maassa.

Ainutlaatuista järjestelmässä on sen kyky yhdistellä tietoja erilaisista tietolähteistä. Pilottikokeilussa näitä olivat kuntien, yritysten ja mm. järjestöjen sekä Keltaisten Sivujen ja Eniron -informaatiotiedostot.

Toinen suuri etu on, että paikannus saadaan aikaan minkä tahansa matkapuhelinoperaattorin GSM-tekniikalla ja satelliittiperustaisella GPS-menetelmällä. Paikannus tapahtuu myös, kun käyttäjä lähettää järjestelmään sijaintiosoitteensa tekstiviestillä lähimmän palvelun löytymiseksi.

Nykyaikaisella päätelaitteella voi tehdä palveluhakuja ja VTT:n järjestelmä tekee järjestelmän käyttäjälle myös karttaopastuksen palvelun luo.
Kuva: VTT

VTT:n järjestelmää kokeiltiin monipuolisesti Turun seudulla. Yleisten hakutietokantojen lisäksi järjestelmän Internet-portaaliin yhdistettiin Turun matkailupalvelujen ja tapahtumien tiedot.

Paikantamiskokeiluun osallistunut Autoliiton tiepalveluosasto oli erittäin tyytyväinen tulokseen. Järjestelmä paikansi ja opasti autotietokoneen kartan avulla tiepalveluhenkilön avuntarvitsijan luo. Hakupalvelu kertoi lähimmän hinaus- tai huoltopalvelua tarjoavan yhteystiedot.

– Tämä oli hyvä tutkimushanke. Nyt tiedämme, että eri tahojen Internet-palvelutietoja voidaan yhdistää. Satunnainen kulkijakin löytää liikkuessaan helposti haluamansa palvelun. Tästä mahdollisuudesta ovat kiinnostuneet erityisesti Turun kaupunki, Varsinais-Suomen maakuntaliitto ja Etelä-Suomen maakunnat. Tavoitteena on palvella aluksi Turussa ja E18-tiellä liikkuvia, projektipäällikkö Sirpa Simola ICT Turku Oy:stä sanoo.

Simolan mukaan VTT:n järjestelmän kaupallistaminen on mahdollista, mutta haasteita riittää. Internet-palvelutietosisältöjen yhteensopivuus edellyttää standardeja. Ruotsissa standardien laadinnassa ollaan pitemmällä, mutta edes EU-ohjetta sisällölle ei ole. Lisäksi tällaisen sijaintiperustaisen hakupalvelun toteutuksessa pitää yhdistää monta asiaa. Siksi koko ketjun liiketoimintamallista tullee monimutkainen.

VTT:n kehitystyön rahoitti NAVI-ohjelma. Työn tekivät VTT, Genimap Oy ja Locus Portal Oy. Turku Science Park Oy tuki toimintojen määrittelyssä, sisällön tuotannossa sekä käyttäjäkokeissa.

Lisätietoja: http://www.vtt.fi/tte/rd/navisearch/


Kuva: VTT

kuva: ICT Turku Oy
VTT Tietotekniikka
Matti Penttilä, erikoistutkija
puh. (09) 456 6047, 040 552 9707
matti.penttila@vtt.fi

ICT Turku Oy
Sirpa Simola, projektipäällikkö
puh. 050 557 0031
sirpa.simola@ictturku.com


Uutisteksti kuvineen vapaasti käytettävissä. Kalle Heiska
[ etusivu ] [ uutiset ] [ esittelyni ] [ in english ]