UUTTA HUIPPUTEKNIIKKAA!

Kalle Heiska

tiedetoimittaja
etusivu uutiset esittelyni
Pages in English
invisible.gif (43 bytes)
invisible.gif (43 bytes)
26.9.2001

VTT ja Conenor tehostivat muovituotantoa

sakset.jpg (20736 bytes)

Markku Vilkki ja Jaakko Raukola
Korkearesoluutiokuva
(219 216 tavua)

Muoviputkien, -kalvojen ja kaapeleiden ja lukemattomien muiden muovituotteiden mekaaniset ja fysikaaliset ominaisuudet paranevat, ja tuotteiden tuotantonopeus moninkertaistuu VTT:n ja Conenor Oy:n kehittämällä uudella ekstruusiotekniikalla. CONEX-ekstruuderin ainutlaatuinen sekoituskyky perustuu suunnattomaan määrään leikkauspintoja, jotka tehokkaasti jauhavat ja sekoittavat ekstruuderissa prosessoitavaa sulaa muoviaineista.

- Kartioekstruuderin erikoisen geometrisen rakenteen ansiosta muoviaines on sulatilassa selvästi lyhyemmän ajan kuin perinteisissä ekstruudereissa. Siksi polymeerin termistä hajoamista ei prosessoinnin aikana tapahdu, ja lopulliseen tuotteeseen jää erinomaiset ominaisuudet, toimitusjohtaja Markku Vilkki Conenor Oy:stä toteaa.

Toinen suuri etu on, että materiaalien vaihtoon uudessa kartioekstruuderissa kuluu aikaa vain 15 minuuttia. Siksi erilaisia muovituotteita tuotettaessa tuotannon hukka-aika ja -määrä vähenevät oleellisesti ja lyhyitä tuotantosarjoja voidaan valmistaa kustannustehokkaasti.

VTT Kemiantekniikan muovimateriaalitekniikan ryhmäpäällikkö Jaakko Raukola sanoo, että CONEX-ekstruuderin erikoisen rakenteen ansiosta sillä voidaan valmistaa myös monikerrostuotteita ilman massiivista ja kallista monikerrossuulaketta ja sivuekstruudereita.

Menetelmä on kehitetty suomalaisen teollisuuden ja Tekesin yhteisrahoituksella, ja Conenor Oy on tuotteistanut tuotantomenetelmän putkien, kaapelien ja mm. kalvojen tuottamiseksi. Conenor on määrätietoisesti ulkoistanut tuotekehitys- ja tutkimustyönsä VTT Kemiantekniikkaan Tampereelle.

Jaakkoraukola.jpg (12092 bytes)

Lisätietoja:
http://www.vtt.fi/ket/ket2/prosessointi.htm
http://www.conenor.com

VTT Kemiantekniikka
Jaakko Raukola
puh. (03) 316 3568
matkap. 040 527 2684
jaakko.raukola@vtt.fi



invisible.gif (43 bytes)
invisible.gif (43 bytes) invisible.gif (43 bytes) invisible.gif (43 bytes)
Uutisteksti kuvineen vapaasti käytettävissä. Kalle Heiska
[ etusivu ] [ uutiset ] [ esittelyni ] [ in english ]