UUTTA HUIPPUTEKNIIKKAA!

Kalle Heiska

tiedetoimittaja
etusivu uutiset esittelyni
Pages in English
12.12.2005

VTT:n teknologiaratkaisuilla tietokoneet järjestäytyvät itsenäisesti osaksi yhteisiä verkkoja
Liikkuva kuluttaja saa Internet-palvelut entistä helpommin päätelaitteelle

VTT on kehittänyt teknologiaratkaisuja, joilla yksittäiset tietokoneet ja mobiilit päätelaitteet liittyvät itsenäisesti osaksi yhteiskäyttöisiä tietoliikenneverkkoja. Täten kuluttaja saa liikkuessaan päätelaitteelleen helposti Internet-yhteyden ja -palvelut automaattisesti missä tahansa ja toisinaan jopa maksuttomasti. VTT:n menettelyillä voidaan varmistaa tulevaisuudessa myös yhteiskunnalle tärkeät tietoliikenneyhteydet kriisitilanteissa riippumatta keskitetyistä palvelintietokoneista.

VTT:n tutkija Johanna Kallio (vas.) ja Bluepoint Oy:n tuotekehitysjohtaja Miika Peltonen selvittävät mobiililaitteella, onko lounasravintolassa vapaita paikkoja.
Korkearesoluutiokuva (487 Kt)
Kuva: Sanna Kallio

VTT:n teknologiaratkaisuilla saadaan kaikkialla helposti yhteys Internetiin päätelaitteesta riippumatta, ilman tukiasemaa. Näiden ratkaisujen avulla yhteisöt voivat tehostaa tiedotustaan ja liike-elämälle tarjoutuu uusi markkinointikeino. Kun mobiililaitteen (matkapuhelin, kämmen- tai kannettava tietokone) käyttäjä liikkuu, hän osallistuu automaattisesti päätelaitteellaan kulloinkin ympärillään vaikuttavan verkon muodostamiseen. Samalla hän antaa verkon kautta muiden käytettäväksi omalle laitteelleen hankkimansa palvelut ja saa verkosta käyttöönsä muiden palvelut. Palveluja voi saada jopa maksutta, mikäli käyttäjä sallii mainosten näkymisen omalla päätelaitteella.

Riippumattomuus keskitetyistä palvelintietokoneista helpottaa tulevaisuudessa myös mahdollisissa kriisitilanteissa yhteiskunnalle tärkeiden tietoliikenneyhteyksien varmentamista, kuten esimerkiksi energianjakelussa ja puolustustoimessa. VTT menettelyillä kukin päätelaite mukautuu ympäristönsä tietoliikenneyhteyksiin, lähi- ja etäverkkoihin kuten myös satelliittiyhteyksiin. Tällaisia riippumattomia verkkoja, jotka eivät tarvitse keskustietokonetta, on jo kokeiltu esimerkiksi useiden satojen käyttäjien pelitapahtumissa ja sotilaskäytössä

Itsestään järjestäytyvien verkkojen ansiosta kuluttuja voi lähitulevaisuudessa liikkuessaan nähdä koko ajan esimerkiksi videokamerakuvan vapaa-ajan asunnostaan. Hän voi osallistua myös langattomaan, jatkuvasti päivittyvään ns. naapurustoverkkoon. Tällaisessa verkossa jäsenet antavat toistensa käyttöön palveluja, esimerkiksi Internet-yhteyden, tulostus- tai multimediapalvelun tai omia tiedostojaan.

VTT on koekäyttänyt yritysten kanssa jatkuvasti muuttuvaa mobiiliverkkoa, jonka avulla liikkuva käyttäjä voi saada tietoa lähialueen ravintola- ja kauppapalveluista tai esimerkiksi lähettää verkkoon kuvia ja muita tiedostoja. Käyttäjä saattaa mm. ohjata ravintolan videokameran kuvaussuuntaa.

Kehittämishankkeessa osoitettiin lisäksi, että itsejärjestäytyviä tietoliikenneverkkoja voidaan käyttää myös joustavaan koneiden väliseen tiedonsiirtoon (machine-to-machine, M2M). Esimerkiksi kuljetettavaan tavarakonttiin saadaan yhteys ja se voidaan paikantaa milloin ja missä tahansa, koska päätelaitteet pystyvät mukautumaan kulloinkin saatavilla oleviin, paikallisiin ja eri teknologioihin perustuviin verkkoihin.

VTT:n johtamaan tutkimus- ja kehittämishankkeeseen osallistuivat Bluepoint Oy ja Sofnetix Oy. Hanketta rahoitti myös Tekes.

Lisätietoja:

VTT Elektroniikka
Johanna Kallio, tutkija
puh. 020 722 2434
johanna.kallio@vtt.fi
Bluepoint Oy
Miika Peltonen, tuotekehitysjohtaja
puh. 040 702 0712
miika.peltonen@bluepoint.fi
Sofnetix Oy
Anna-Maria Kähkönen, tekninen johtaja
puh. 040 557 6986
anna-maria.kahkonen@sofnetix.fi

Uutisteksti kuvineen vapaasti käytettävissä. Kalle Heiska
[ etusivu ] [ uutiset ] [ esittelyni ] [ in english ]