UUTTA HUIPPUTEKNIIKKAA!

Kalle Heiska

tiedetoimittaja
etusivu uutiset esittelyni
Pages in English
05.03.2004

Matkapuhelin tunnistaa käyttäjänsä tilanteen
VTT:n menetelmä tarjoaa kuluttajalle mobiilipalveluja entistä vaivattomammin

VTT on kehittänyt palvelualustan, jonka avulla voi tarjota automaattisesti matkapuhelimen tai muun mobiililaitteen käyttäjälle hänen sijaintiinsa ja tilanteeseensa olennaisia mobiilipalveluja. Mobiililaitteen käyttäjä säästyy palveluvalikoiden selaamiselta, sillä hänen laitteensa tunnistaa käyttäjän tilanteen esimerkiksi sijaintipaikan tai kellonajan mukaan. Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi kotona, työssä, tapahtumassa, harrastuksessa tai kaverin luona. Menetelmä tarjoaa kuluttajalle nykyistä selvästi vaivattomammin hänen kulloinkin tarvitsemiaan sisältöpalveluja.

Matkailija saa tietoa Tampereen keskustasta sijaintinsa mukaan. Samalla matkailija näkee kaveripalvelusta, mitä kavereille kuuluu.
Korkearesoluutiokuva
Kuva: VTT
Palvelu tarjoaa automaattisesti käyttäjänsä tilanteen mukaisen valikon.
Korkearesoluutiokuva
Kuva: VTT
Tapahtumapalvelu tuo esille tulossa olevat Tampereen Teatterikesän esitykset.
Korkearesoluutiokuva
Kuva: VTT
Noin 100 henkilöä kokeili VTT:n menetelmään soveltuvia erilaisia palveluja: arjen palveluja, tapahtumapalveluja, turistipalveluja ja kaveripalveluja.

VTT:n toteuttamaa tapahtumapalvelua kokeiltiin Tampereen Teatterikesän aikana. Tällöin palvelu näytti mobiilikäyttäjälle tiedot seuraavista esityksistä ja esityksistä sai myös lyhyen esittelyn. Samalla käyttäjä saattoi helposti lähettää viestin toiselle tapahtumaan osallistuvalle. Kokeilussa käytetyn Teatterikesän uutisaineiston oli tuottanut YLE.

Turistipalvelua kokeiltiin Tampereen keskustan alueella. Järjestelmä tunnistaa automaattisesti matkailijan sijainnin ja tuo esille siitä kohteesta tarjotun historiakuvauksen.

VTT:n menetelmällä kehitetty mobiilikäyttäjien ryhmäpalvelu sopii esim. yritykselle, harrastusryhmälle tai kaveriporukalle. Suuren suosion VTT:n kokeilussa sai kaveripalvelu. Siinä kaverit loivat itseään kuvaavia ilmauksia sijainnistaan, tekemisistään ja mielialoistaan. Kukin valitsi omat kuvauksensa, jotka hän antoi järjestelmän välittää haluamilleen kavereille. Kaverille saattoi myös jättää esimerkiksi "kotiin" viestin, joka aktivoitui vasta, kun vastaanottaja tuli kotiin eli kun tämän laite paikantui seuraavan kerran "kotona"-tilanteeseen.

VTT:n palvelualustalle voidaan kehittää kuluttajille, yrityksille ja ryhmille suunnattavia uusia mobiilipalveluja. Palvelu toimii niin matkapuhelin- kuin WLAN-verkoissa. Työn rahoittivat VTT, Nokia, Radiolinja, Teamware Group Oy sekä Tekes.

Lisätietoja:

Juha Kolari Timo Laakko
VTT Tietotekniikka
Juha Kolari, tutkija
(03) 316 3311, 050 563 6856
juha.kolari@vtt.fi
VTT Tietotekniikka
Timo Laakko, tutkimusprofessori
(09) 456 4505, 050 323 4781
timo.laakko@vtt.fi

Uutisteksti kuvineen vapaasti käytettävissä. Kalle Heiska
[ etusivu ] [ uutiset ] [ esittelyni ] [ in english ]