UUTTA HUIPPUTEKNIIKKAA!

Kalle Heiska

tiedetoimittaja
etusivu uutiset esittelyni
Pages in English
28.09.2005

VTT kehitti menetelmiä yrityksen tuotantolinjan hallitsemiseen langattomasti

VTT on kehittänyt yritysten liiketoiminnan edistämiseen menetelmiä, joita käyttäen yrityksen johto voi aiempaa tehokkaammin hallita tuotantolinjan toimintaa langattomasti mobiililaitteella. Menetelmillä tiedonsiirto nopeutuu moninkertaiseksi ja siirrettävä tietomäärä pienenee jopa 70 prosenttia, minkä ansiosta myös tiedonsiirtokustannukset pienenevät.

Kehityspäällikkö Jouko Tähtinen Qprojects Oy:stä (vas.) ja tutkimusryhmän päällikkö Markus Sihvonen VTT:ltä ovat tehostaneet mobiilitekniikalla etäältä hallittavaa yrityksen tuotantotoimintaa.
Korkearesoluutiokuva (826 Kt)
Kuva: Tuija Soininen

VTT:n menetelmillä yrityksen tuotantolinjan toimintaa johtavat saavat mobiililaitteelleen etäältä tietoja yrityksen tuotannosta aiempaa paljon nopeammin. Yrityksen tuotantojärjestelmään yhteydessä olevan mobiililaitteen pienen muistikapasiteetin (nykyisin enimmillään noin 500 megatavua) takia kunkin mobiilikäyttäjän päätteellä on kulloinkin talletettuna vain hänelle olennainen tuotantolinjan tietoaineisto. Lisäksi, kun mobiililaitteella työskentelevä yritysedustaja pyytää mobiililaitteelleen tuoreet tiedot, hänelle lähetetään vain olennaiset tietojen muutokset. Hän voi halutessaan muuttaa mobiililaitteellaan hallitsemiaan yrityksen tuotantolinjan tietoja keskustietojärjestelmässä - esimerkiksi kaupat tehtyään varata tuotantokapasiteettia.

VTT:n kehittämä tiedonsiirtomenettely edesauttaa yrityksen keskustietojärjestelmän ja mobiilikäyttäjän välisen tiedonsiirron pienenemistä jopa 70 prosenttia. Täten etätyöskentelyn tiedonsiirto saattaa olla jopa kolme kertaa aiempaa nopeampaa ja vasteajat mobiilikäyttäjälle lyhenevät noin puoleen. Lisäksi etätyöskentelyn tiedonsiirtokustannukset pienenevät, koska siirrettävä tietomääräkin on aiempaa pienempi.

Tehokas mobiilitekniikka täydentää erinomaisesti yrityksen hajautettua tiedon- ja tuotannonhallintaa. Mobiilikäyttäjän päätelaite kytkeytyy keskuspalvelimeen ensisijaisesti paikallisverkon avulla ja etäällä ollessaan tietoliikenneoperaattorin ja Internetin kautta. Yrityksen keskustietojärjestelmä palvelee langatonta mobiilikäyttäjää kuitenkin samankaltaisesti kuin perinteistä, langallista mikrotietokoneen käyttäjää.

VTT:n uudet mobiilitekniikan menetelmät on ensimmäisenä ottanut käyttöön erityisesti tuotannonsuunnittelu- ja resurssienhallintajärjestelmiä valmistava Qprojects Oy Oulusta. Yrityksen mukaan VTT:n menetelmillä tiedonsiirto on yrityksen tuotteissa nopeutunut olennaisesti. Erityistä mukavuutta mobiilityöskentelyyn tuo noin 5 sekunnin vasteajat. Lisäksi VTT:n menetelmät oli helppo asentaa nykyisiin tuotteisiin.

Lisätietoja:

VTT Elektroniikka
Markus Sihvonen, tutkimusryhmän päällikkö
Puh. 020 722 2323
markus.sihvonen@vtt.fi
Qprojects Oy
Jouko Tähtinen, kehityspäällikkö
Puh. (08) 825 9322, 040 058 5439
jouko.tahtinen@qprojects.fi

Uutisteksti kuvineen vapaasti käytettävissä. Kalle Heiska
[ etusivu ] [ uutiset ] [ esittelyni ] [ in english ]