UUTTA HUIPPUTEKNIIKKAA!

Kalle Heiska

tiedetoimittaja
etusivu uutiset esittelyni
Pages in English

 

invisible.gif (43 bytes)
invisible.gif (43 bytes)
Lumetilassa ryhmä nauttii tietokonepelistä 8.5.2001

Koululaisryhmä ohjaa sukelluskello Nautilusta.
invisible.gif (43 bytes)invisible.gif (43 bytes)
Koululaisryhmä ohjaa sukelluskello Nautilusta.
korkearesoluutiokuva (1 075 631 tavua)
 

Kansainvälisesti upouusi tapa kokea ryhmäelämys ja -onnistuminen tilassa on kehitetty VTT Tietotekniikassa Tampereella. Kun muutaman ihmisen ryhmä astuu pelaamaan VTT:n Lumetilaan, tilassa tapahtuu; äänet, kuvat ja valaistus muuttuvat ainutkertaisesti ryhmän jäsenten liikkeiden ja eleiden mukaan.

Lumetilan Nautilus-pelissä ryhmä uppoutuu pelastamaan sukelluskellolla delfiinin, joka on juuttunut Näsijärvellä haaksirikkoutuneen aluksen alle. Pelaajaryhmä kokee tilassa kokonaiselämyksen, kuten esimerkiksi huvipuistoissa.

- En ole muualla nähnyt vastaavaa. Lumetila ja peli muuntuu ihmisten kehon- ja vartalonliikkeiden mukaan, ilman puettavia lisälaitteita. Hyvää on myös, että peliä voidaan ohjata edullisella perustietotekniikalla, Särkänniemi Oy:n osastonjohtaja Timo Rahunen kertoo.

- Nautilus-pelin käyttöliittymä antaa aivan uudenlaisia elämyksiä nimenomaan ryhmälle, esimerkiksi perheille. Kokemukseni ovat erittäin myönteiset. Jos päätämme hankkia vastaavan pelin Särkänniemeen, pyrimme rakentamaan pelitilan ensi talven aikana, Rahunen sanoo.

Pelin toteutus on todellinen avaus uusille käyttöliittymille, joilla tekniikka luontevasti palvelee ihmisen arkipäivää: kuntoilua, puuhailua, ryhmätoimintaa, viihtymistä, vuorovaikutusta. Tilan nykyinen tekninen toteutus perustuu näkymättömiin antureihin, joiden antaman informaation perusteella PC-koneet ohjaavat tilan monikanavaista valaistusta ja ääntä sekä seinän kokoista elävää kuvaa.

invisible.gif (43 bytes) Veli-Pekka Räty

Lumetilan ja Nautilus-pelin kehitystyöhön osallistuivat VTT:n lisäksi Cube Oy, Lapin yliopisto, Nokia Research Center, Tampereen Särkänniemi Oy, Tekes. Päävastuu Nautilus-pelin kehitystyössä oli VTT Tietotekniikan tamperelaisella monitieteisellä intuitiiviset ympäristöt -tutkimusryhmällä.

Lisätietoja:
- VTT: Veli-Pekka Räty, puh. (03) 316 3340 tai 040 575 4955,
veli-pekka.raty@vtt.fi

sekä:
Nautilus ja Lumetila: www.vtt.fi/tte/projects/lumetila
Intuitiiviset ympäristöt tutkimusryhmä: www.vtt.fi/tte/tutkimus/tte5/tte54

invisible.gif (43 bytes)
invisible.gif (43 bytes) invisible.gif (43 bytes) invisible.gif (43 bytes)
Kaikki uutiset ovat vapaasti hyödynnettävissä. Valokuvat copyright Kalle Heiska.

[ etusivu ] [ uutiset ] [ esittelyni ] [ in english ]