UUTTA HUIPPUTEKNIIKKAA!

Kalle Heiska

tiedetoimittaja
etusivu uutiset esittelyni
Pages in English
30.08.2004

VTT:ltä kartongeille tehokas laserleikkausmenetelmä:
Jopa yksittäiset kartonkipakkaukset nopeasti markkinoille

VTT on kehittänyt kansainvälisestikin ainutlaatuisen tavan leikata pakkauskartonkia lasersäteellä. Uusi menetelmä sopii erityisesti pienten pakkaussarjojen tekemiseen paljon paremmin kuin nykytekniikka. Jopa yksittäisten pakkausaihioiden valmistus on mahdollista. Valmistuksen edut korostuvat edelleen, kun laserleikkausta käytetään digitaalisesti painettuun kartonkiin. Menetelmä myös säästää kartonkia, ja se saattaa tuoda erinomaisen kilpailuedun suomalaiselle pakkauskartonki- ja pakkauspaperiteollisuudelle.

Stora Enso Oyj:n teknologiajohtajan Erkki Tevän kädessä on CD-levy, jonka kartonkiesite on tehty pienessä sarjassa digipainamalla ja leikkaamalla se lasertekniikalla LTY:n/VTT:n tulevaisuuden tehtaalla Lappeenrannassa. Tevä sanoo, että VTT on kehittänyt erinomaisen laserleikkausmenetelmän kartongille. Sen avulla kartonkipakkausten valmistuksen joustavuus paranee huomattavasti.
Korkearesoluutiokuva (656 Kt)
Kuva: Tuomo Castren

Laserilla kartongista leikattuja CD-koteloaihioita.
Korkearesoluutiokuva (492 Kt)
Kuva: VTT
Kartonkien laserleikkausmenetelmä on edullinen 1–1000 kappaleen pakkaussarjoissa. Kun laserleikkauksen nopeutta vielä lisätään, menetelmä on perinteistä kartonkien mekaanista leikkausta edullisempi yhä suuremmissa pakkaussarjoissa. Pienet sarjat ovat tarpeen esimerkiksi ns. täsmälääkkeiden pakkauksissa. Menetelmän ansiosta kuluttaja saa lähivuosina tuotteita yhä erilaisemmissa pakkauksissa.

VTT hankki kehitystyötä varten 2,7 kilowatin hiilidioksidilaserin, jolla saadaan pienempi kuin 0,1 millimetrin leikkausrailo kartonkiin. Kartongin leikkausta ohjaa tietotekninen työasema, joka liikuttaa laserleikkauspäätä kartongin yläpuolella jopa satojen metrien minuuttinopeudella. Leikkauspisteeseen puhallettu typpi estää kartongin palamisen. Laserleikkauslaitteiston huoltotarve on pieni verrattuna nykyisten vaihdettavien ja teroitettavien mekaanisten leikkuuterien huoltoon.

Kartonkien laserleikkausmenetelmän kehittivät VTT, Lappeenrannan teknillinen yliopisto sekä Stora Enso Oyj. Kehitystyön päärahoittaja oli Tekes.

Stora Enso Oyj pitää lupaavana erityisesti sitä, että pakkauskartonkien laserleikkaus ei aiheuta maku- eikä hajuhaittoja elintarvikepakkauksiin. Kartonkien laserleikkaus vahvistaa nopean ja joustavan digitaalisen painatustekniikan etuja. Laserleikkaus säästää myös kartonkia raaka-aineena, koska leikattavat kartonkiaihiot voidaan sijoittaa arkille joustavasti. Lisäksi menetelmällä tulee mahdolliseksi yksilöllisten, personoitujen pakkausten valmistaminen. Valmistamalla pakkaukset lopputuotteen paketointipaikalla voidaan jopa välttää työvaiheita ja tyhjien pakkausten kuljetuksia.

Lisätietoja:

Kuva: VTT

VTT Tuotteet ja tuotanto
Kalervo Leino, erikoistutkija
puh. (09) 456 5362, 050 525 0872
kalervo.leino@vtt.fi
Stora Enso Consumer Boards
Erkki Tevä, teknologiajohtaja
puh. 040 510 5173
erkki.teva@storaenso.com

Uutisteksti kuvineen vapaasti käytettävissä. Kalle Heiska
[ etusivu ] [ uutiset ] [ esittelyni ] [ in english ]