UUTTA HUIPPUTEKNIIKKAA!

Kalle Heiska

tiedetoimittaja
etusivu uutiset esittelyni
Pages in English

 

invisible.gif (43 bytes)
invisible.gif (43 bytes)
Kutsujoukkoliikenne tuo säästöjä 2.2.2001
Kutsujoukkoliikenteen pikkubussi vie edullisesti ovelta ovelle.
korkearesoluutiokuva (109 169 tavua)

Pietarsaaren kaupungissa ja sen naapurikunnissa on kokeiltu vuoden ajan ainutlaatuista kutsujoukkoliikennemenettelyä, jolla kuka tahansa voi tilata kyydin "ovelta ovelle" -periaatteella. Kyyti maksaa huomattavasti vähemmän kuin taksimatka.

Ihmisten tarpeiden mukainen kutsuihin perustuva joukkoliikenne on joustavaa ja kansantaloudellisesti edullista. Matkustajilta peritään hieman suurempi maksu kuin nykyisessä linja-autojen vuoroliikenteessä. Kunnat järjestävät menettelyllä palvelualan kuljetukset; näin ne säästävät huomattavasti lakisääteisissä kuljetuksissa.

Kuljetuksen tilaaja pääsee kyytiin noin tunnin kuluessa. Tilaajalle kerrotaan aikaikkunat, jonka aikana hänet haetaan ja jolloin hän on perillä. Kuljetukset järjestävä tilauskeskus optimoi liikkeellä olevien bussien reitit ja aikataulut.

Kutsujoukkoliikenteen tekninen järjestelmä perustuu VTT Automaation kehittämään, Nokia 9110 kommunikaattori -perustaiseen ajoneuvopäätteeseen ja saksalaisvalmisteiseen optimointiohjelmistoon. Ajoneuvopäätteen operointi on tehty kuljettajalle mahdollisimman helpoksi: vain seuraava osoite ja aika näkyvät suurella kirjasinkoolla. Tieto ajoneuvopäätteen ja tilauskeskuksen välillä siirtyy tekstiviesteinä ja tarvittaessa kuljettaja saa helposti ääniyhteyden tilauskeskukseen.

NovaCall Oy ylläpitää järjestelmää Pietarsaaressa. Kehitystyön ovat rahoittaneet alueen hallinto, liikenneministeriö, EU:n TEN-TELECOM-ohjelma sekä muut työhön

Ilkka Kauppi
korkearesoluutiokuva
(110 872 tavua)

osallistuneet yritykset. VTT on mukana myös EU-rahoitteisessa projektissa, jossa kehitetään modulaarista, monikäyttöistä ja älykästä ajoneuvopäätettä linja-autoihin ja takseihin.

Lisätietoja:
VTT Automaatio
Ilkka Kauppi
Puhelin: (09) 456 4766
Matkapuhelin: 040 501 5823
s-posti: ilkka.kauppi@vtt.fi
http://www.ist99.fi/citizens/sipts.html

invisible.gif (43 bytes)
invisible.gif (43 bytes) invisible.gif (43 bytes) invisible.gif (43 bytes)
Kaikki uutiset ovat vapaasti hyödynnettävissä. Valokuvat copyright Kalle Heiska.
invisible.gif (43 bytes)
[ etusivu ] [ uutiset ] [ esittelyni ] [ in english ]