UUTTA HUIPPUTEKNIIKKAA!

Kalle Heiska

tiedetoimittaja
etusivu uutiset esittelyni
Pages in English
17.02.2005

VTT:n kehittämällä menetelmällä työkoneen käyttö- ja huolto-ohjeet langattomasti matkapuhelimeen

VTT on kehittänyt menetelmän, jolla saadaan yksittäisen koneen ajantasaiset tiedot mm. matkapuhelimelle Internet-pohjaisesta sivustosta. Konekohtaiset tiedot voidaan lukea mobiililaitteelta langattomasti koneen lähietäisyydeltä. Uusi menettely täydentää paperille painetun ja hankalasti päivitettävän koneen käyttö- ja huolto-ohjekansion. Menettelystä hyötyvät koneen omistaja, -käyttäjä, -huoltaja sekä konevalmistaja.

Tulevaisuudessa saadaan työkoneen ajantasaiset tiedot matkapuhelimelle. Matkapuhelin lukee koneen tunnisteen langattomasti.
Korkearesoluutiokuva (495 Kt)
Kuva: Vesa Hämäläinen

Uusi menettelytapa helpottaa olennaisten uusien ja aiempien konekohtaisten tietojen esille saamista. Yksittäinen teollisuuskone tai -laite varustetaan yksilöllisellä tunnistimella, ja lähietäisyydellä koneen tiedot näkyvät mm. langattomalla mobiililaitteella. VTT on jo esitellyt menetelmää kansainvälisissä alan tapahtumissa.

VTT:n menetelmällä mobiililaitteella voidaan helposti esittää koneen toiminnasta yksityiskohtaisia kuvia, piirroksia, tilastoja ja jopa havainnollisia videoesityksiä. Langattomasti lähietäisyydeltä luettava koneen tunnistin (I-TAG) yhdistää tiedot koneen käyttäjän, huoltajan tai esimerkiksi omistajan mobiililaitteeseen. Siten saadaan helposti esille tiedot koneen toiminnasta, häiriöistä, huolloista ja mm. tehdyistä muutoksista koneen toiminnoissa. Koneenkäyttäjä saa menettelyn avulla tilannekohtaista tietoa turvallisista työmenetelmistä huoltoa ja korjausta varten.

Menetelmän avulla koneen käyttäjä tai sen huoltaja myös tallettaa uudet tiedot koneen viimeaikaisista tapahtumista. Yksilölliset tiedot tallentuvat palvelimelle, josta ne näkyvät välittömästi koneen seuraavan käyttäjän tai huoltajan mobiililaitteessa. Samalla jo tallentuneet tuoreet tiedot auttavat konevalmistajaa reagoimaan mahdollisiin häiriötietoihin, päivittämään käyttöohjeita tai antamaan jopa ohjeita koneen modernisoimiseksi. Lisäksi menetelmällä konevalmistaja voi välittää helposti Internetin kautta maailmalle uusimmat konekohtaiset käyttö- ja mm. turvallisuusohjeet.

VTT on jo aloittanut jatkotyön konekohtaisen kunnossapito-, käyttöohje- ja turvallisuustiedon nykyaikaisen keruu- ja käsittelymenetelmän edelleen kehittämiseksi. Työssä keskitytään luomaan menettelytapa, jolla kone- ja konepaikkakohtainen turvallisuustieto talletetaan ja kootaan ajan tasalle ja jolla se tieto tuodaan tarjolle havainnollisesti, helposti ja nopeasti. Jatkotyön rahoittavat Työsuojelurahasto, VTT ja Outokumpu Technology Oy.

Lisätietoja: http://www.vtt.fi/safety/topic1/fitool/

VTT Tuotteet ja tuotanto
Risto Tiusanen, erikoistutkija
puh. 020 722 3227, 040 506 6999
risto.tiusanen@vtt.fi
VTT Tuotteet ja tuotanto
Juhani Viitaniemi, erikoistutkija
puh. 020 722 3221, 040 511 6644
juhani.viitaniemi@vtt.fi

Uutisteksti kuvineen vapaasti käytettävissä. Kalle Heiska
[ etusivu ] [ uutiset ] [ esittelyni ] [ in english ]