UUTTA HUIPPUTEKNIIKKAA!

Kalle Heiska

tiedetoimittaja
etusivu uutiset esittelyni
Pages in English

 

invisible.gif (43 bytes)
invisible.gif (43 bytes)
 
5.12.2001

VTT:ltä apu mikroskooppisten komponenttien kokoonpanossa

mikrokompfocus.jpg (7316 bytes)
Vasen: VTT:n järjestelmällä
saatu tarkka kuva.
Oikea: Kuva ilman skannausta;

kuva hyvin epätarkka.
SMD-vastus: oikeat mitat noin
1,0 mm x 0,5 mm x 0,3 mm

Korkearesoluutiokuva  (51 038 tavua)

Elektroniikkatuotteissa ja muuallakin käytetään jo nykyisin mikrokokoisia komponentteja, joita on mahdoton nähdä omin silmin. Osien mitat ovat millimetristä mikrometriin, osat pienenevät edelleen. Tällaiseen mikromaailman osien kokoonpanoon ja laaduntarkkailuun VTT on kehittänyt ainutlaatuisen konenäköjärjestelmän prototyypin.

Elektroniikkatuotannon mikromanipulaattori on robotti, joka käsittelee mikrokokoisia kappaleita. VTT:n uusi konenäköjärjestelmä tehostaa oleellisesti manipulaattorin työskentelyä, koska manipulaattori saa tarkkoja kuvia kappaleista.

Mikromaailmassa on vain rosoisia pintoja ja pöly on samankokoista kuin komponentit. Mikrokokoisen ”tilan” muita hankaluuksia ovat valaistus, painovoima sekä adheesio- ja sähköstaattiset voimat. Siksi kappale on paikonnettava 3D-avaruudessa, koska on mahdotonta luottaa komponentin sijaitsevan tietyllä fyysisellä alustalla.

VTT:n järjestelmä skannaa kohteen yhdellä liikkuvalla kameralla. Samalla kappaleen yksityiskohdista saadaan syvyystieto, josta selviää kappaleen asento ”tila-avaruudessa” ja kappaleesta luodaan 3-ulotteinen pintamalli.

- Aiomme hyödyntää VTT:n uutta konenäköteknologiaa. Fotoniikka on ala, jolla erityisesti tälle VTT:n yksikameraiselle tulee käyttöä, JOT Automationin järjestelmäasiantuntija Juha Yliollitervo sanoo.

Hänen mukaansa mikromaailman konenäköä käytetään komponenttien valmistukseen liittyvien laitteiden toteutuksessa, komponenttien kokoonpanokäsittelyssä ja tuloksen laadun seurannassa.

mikrovastus.jpg (12816 bytes)
Nykyisin elektroniikkateollisuudessa käytetään usean kameran konenäköjärjestelmiä; siten asennetaan esimerkiksi matkapuhelimen muovikuoreen mikrofoni. Nykyjärjestelmien suurentavat linssit antavat kuitenkin tuleviin tarpeisiin syvyysterävyydeltään liian epäteräviä kuvia. SMD-vastuksen 3D-malli OpenGL -grafiikalla
Korkearesoluutiokuva (107 124 tavua)

Mikromaailman konenäköjärjestelmän kehitystyön on tehnyt VTT Automaatio. Työn on rahoittaneet Tekes, JOT Automation, Orbis, Perlos Automation, Planar Systems Oy ja VTT. Kehitystyö on osa Tekesin PRESTO-teknologiaohjelmaa.

Lisäksi VTT valmistelee parhaillaan TTKK-yhteistyötä, jolla tämä konenäköjärjestelmä liitetään siellä kehittävään uuteen, aiempaa tarkempaan mikromanipulaattoriin. Elektroniikka-alan ja fotoniikan lisäksi biotekniikka on lupaava uuden VTT:n konenäköjärjestelmän sovellusala.Lisätietoja:

mattisaarinen.jpg (9108 bytes) juhaylitervo.jpg (9345 bytes)
VTT Automaatio
Matti Saarinen
puh. 040 822 2906
JOT Automation
Juha Yliollitervo
puh. 040 730 7641


invisible.gif (43 bytes)
invisible.gif (43 bytes) invisible.gif (43 bytes) invisible.gif (43 bytes)
Kaikki uutiset ovat vapaasti hyödynnettävissä. Valokuvat copyright Kalle Heiska.
invisible.gif (43 bytes)
[ etusivu ] [ uutiset ] [ esittelyni ] [ in english ]