UUTTA HUIPPUTEKNIIKKAA!

Kalle Heiska

tiedetoimittaja
etusivu uutiset esittelyni
Pages in English
13.12.2005

Pirkanmaalaiset tuottamaan lisää elokuvia
Tampereen ammattikorkeakoulu johtaa kehittämis- ja koulutushanketta

Tampereen ammattikorkeakoulu johtaa kehittämis- ja koulutushanketta, jonka avulla Pirkanmaalla vahvistuvat elokuva-alan tuotantoedellytykset. Hankkeen tavoite on luoda seudun audiovisuaalisen alan yrityksiin elokuvien tuotanto-osaamista. Kasvava elokuvien tekeminen Pirkanmaalla tuo harjoittelu- ja työpaikkoja oppilaitoksista valmistuville AV-alan ammattilaisille. Lisäetu on, että elokuvan kuvauksien ansiosta syntyy aina kuvauspaikan lähiseudulla myös monipuolista muuta liiketoimintaa.

TAMKin hankkeessa koulutetaan AV-alan tuottajia. Samalla syntyy luontevaa, seudun omaa osaamista elokuvien tuottamiseksi nimenomaan pirkanmaalaisista käsikirjoitusaiheista. Vahva pirkanmaalainen elokuva-alan tuotanto houkuttelee myös ulkopuolelta tekemään maakunnassa uusia fiktio-, dokumentti-, koulutus-, mainos- ja yrityselokuvia kuten myös ns. pitkiä elokuvia.

Kehittämis- ja koulutushankkeen ansiosta AV-alan yritykset oppivat tunnistamaan markkinakelpoiset elokuvaideat ja jalostamaan nämä ammattimaisiksi käsikirjoituksiksi ja tuotantosuunnitelmiksi tuotantorahoituksen hakemiseksi. Yrityksillä on myös mahdollisuus työstää useita ideoita samanaikaisesti tuotantokelpoisiksi. Täten syntyy vähitellen uusi perusta pirkanmaalaisen AV-alan bisneksen kasvulle.

Elokuvatuotannon uusi pirkanmaalainen keskittymä täydentäisi pääkaupunkiseudun tuotantoa, ja Pirkanmaalla on jo valmiina vahvat alan toimijat, kuten YLE TV2, Tampereen Lyhytelokuvajuhlat, Akun Tehdas. Uusilla media-alan valmiuksilla voidaan tukea myös Luova Tampere ja Tampere 2011 Euroopan Kulttuuripääkaupungiksi -hankkeita.

Kuntien kannattaisi perustaa yhteinen kuvaushalli ja AV-alan siemenrahasto, joka tukisi seudulla kuvattavia elokuvia. Käytännössä elokuvan tekeminen tietyllä paikkakunnalla luo seudulle monipuolista palvelutarvetta: kuljetus-, majoitus-, pukuompelu-, puuseppä- ja mm. ravintoalalle.

TV-kanavien ja mobiili-TV:n kasvaessa tarvitaan yhä enemmän monipuolisia elokuvatuotteita. Asiapitoisten ohjelmasarjojen, esimerkiksi remontti-TV ja terveys-TV, "kevennyksiksi" tarvitaan vaikkapa sketsejä. Digitaalinen media on myös mahdollisuus säästää elokuvien tuotantokustannuksissa.

TAMKin hankkeeseen osallistuminen maksaa 1000 euroa, ja se alkaa tammikuussa ja päättyy toukokuussa 2007. Hanketta rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto, jonka tuen sille kanavoi TE-keskus. Myös pirkanmaalaiset kunnat rahoittavat hanketta. Hanke saattaa jatkua kansainvälisellä "käsikirjoittajatohtorikoululla". Tämän tavoitteena olisi kouluttaa ulkomaisin voimin tekemään pirkanmaalaisesta käsikirjoituksesta kansainvälinen menestystarina.

Lisätietoja: www.tamk.fi/elma/

Tampereen ammattikorkeakoulu
Markku Veima, projektipäällikkö
puh. 040 506 9588
markku.veima@tamk.fi

Mika Ritalahti
Silva Mysterium Oy
Mika Ritalahti, tuottaja
puh. 040 707 4848
mika.ritalahti@silvamysterium.fi

Uutisteksti kuvineen vapaasti käytettävissä. Kalle Heiska
[ etusivu ] [ uutiset ] [ esittelyni ] [ in english ]