UUTTA HUIPPUTEKNIIKKAA!

Kalle Heiska

tiedetoimittaja
etusivu uutiset esittelyni
Pages in English

 

invisible.gif (43 bytes)
invisible.gif (43 bytes)
 
14.8.2000

Sulkuventtiili- ja laakeriviat esiin anturilla

anturi

Sulkuventtiilien vuodot ja laakerien kulumat voidaan tunnistaa aiempaa paremmin uudella, mikromekaanisella piianturilla. Molemmat viat aiheuttavat rakenteissa värähtelyä ultraäänialueella.

Toimilaitteen vikaantuminen, kuluminen ja huoltotarve saadaan selville, kun anturi sulautetaan laitteeseen mittaamaan värähtelyä. Anturi on kooltaan hieman nappiparistoa paksumpi, ja sitä voidaan käyttää kymmeniin eri sovelluksiin.

Uusi anturi sopii hyvin laitteiden itsediagnostiikkaan sekä etäseurantana tapahtuvaan kunnonvalvontaan. Anturi perustuu piivalmisteiseen kapasitanssiin ja se on kevyempi, pienempi, herkempi ja kestävämpi kuin toistaiseksi käytetyt pietsosähköiset anturit. Anturin tehonkulutus on pieni ja se on edullinen suurissa määrissä tuotettuna.

Sovelluskohtaisesti valmistettava anturi havaitsee värähtelyjä jopa taajuudella yksi MHz. Anturin lukutekniikka on saatu niin hyväksi, että anturin tarkkuus rajoittuu mikromekaanisen kalvon spontaaniin värähtelyyn, ns. Brownin liikkeeseen.

Anturi on kehitetty VTT Automaation, VTT Elektroniikan ja VTT Valmistustekniikan yhteistyönä. Työtä ovat rahoittaneet myös

Aarne Oja

Tekes, Neles Automation ja Fortum Service, ja projekti on osa Tekesin "Käyttövarmuus kilpailutekijänä" -teknologiaohjelmaa. Anturin tuotteistamiseksi on käynnisteillä jatkohanke.

Lisätietoja: Aarne Oja, (09) 456 6526, 040 510 2487. aarne.oja@vtt.fi
http://www.mdl.sandia.gov/Micromachine/vision.html

PS. Aarne Oja on äskettäin nimitetty VTT:lle anturitekniikan
tutkimusprofessoriksi. Professuuri-aihe on uusi VTT:llä.

invisible.gif (43 bytes)
invisible.gif (43 bytes) invisible.gif (43 bytes) invisible.gif (43 bytes)
Kaikki uutiset ovat vapaasti hyödynnettävissä. Valokuvat copyright Kalle Heiska.
invisible.gif (43 bytes)
[ etusivu ] [ uutiset ] [ esittelyni ] [ in english ]