UUTTA HUIPPUTEKNIIKKAA!

Kalle Heiska

tiedetoimittaja
etusivu uutiset esittelyni
Pages in English
09.03.2005

VTT:n menetelmillä tietojärjestelmistä nopeasti mobiiliversio
Matkapuhelin yleistyy kaupanteon välineenä

Teollisuus- ja palvelutuotannon kiinteitä, tehokkaita tietojärjestelmiä siirretään yhä enemmän ja nopeammin älykkäisiin matkapuhelimiin. VTT on kehittänyt ns. ketterän (engl. agile) ohjelmistosuunnittelun menetelmiä, joiden avulla voidaan kehittää ja saada nopeasti markkinoille uusia, älykkääseen mobiilitekniikkaan perustuvia sovellutuksia. VTT:n kehittämän mobiilisovelluksen avulla ammattipörssimeklarin älykkääseen matkapuhelimeen virtaa automaattisesti ajantasaiset tiedot pörssikursseista. Siten meklari pystyy liikkeellä ollessaan tekemään isotkin osakekaupat erittäin helposti ja nopeasti kännykkänsä kosketusnäytön avulla.

Tuotantokapasiteetin myyjä näkee tuotantoajan varaustilanteen kännykästään reaaliajassa. Tulevaisuudessa hän voi uuden kaupan tehtyään varata välittömästi tehdasaikaa.
Kuva: VTT

Mobiililiittymien avulla esimerkiksi myyntihenkilöt tehostavat merkittävästi omaa kaupankäyntiään. Yritysten liiketoiminnoista vastaaville henkilöille yrityksen ja myyjän välinen, jatkuvasti avoinna oleva langaton yhteys tulee vähitellen päivittäiseksi työtavaksi. Näin esimerkiksi paljon liikkuvan yrityksen johtajan matkapuhelimeen välitetään automaattisesti tuoreita tietoja, joihin hän voi myös reagoida heti. Siten älykkäästä matkapuhelimesta tulee liikkuvaan työhön nopea kaupanteon väline ajasta ja paikasta riippumatta.

Matkapuhelimien avoimet järjestelmät avaavat rajattomat mahdollisuudet uusiin sovelluksiin. Esimerkiksi yrityksen keskustietojärjestelmään integroidulla mobiilisovelluksella teollisuusyrityksen tuotantokapasiteetin myyjä näkee kännykästään ajantasaiset tiedot yrityksensä tuotantokapasiteetin varauksista ja vapautumisesta. Hän voi liikkeellä ollessaan vaivattomasti tehdä uusia kauppoja ja varata välittömästi tarvittavan tuotantokapasiteetin.

VTT käyttää mobiililiittymien suunnitteluun jalostamiaan ketterän ohjelmistosuunnittelun menetelmiä. Ketterät menetelmät ovat osoittautuneet erinomaiseksi mahdollisuudeksi vastata lähitulevaisuuden tarpeeseen: kehittää ja saada äärimmäisen nopeasti markkinoille uusia, älykkääseen mobiilitekniikkaan perustuvia korkealaatuisia sovelluksia. Alan teknologian kehitys on nopeaa, ja ohjelmistokehitystyön on oltava joustavaa ja ripeää.

VTT-vetoinen työskentely ketterillä ohjelmistosuunnittelun menetelmillä oli Bonum IT:n Jari Koivulalle myönteinen haaste. Kehittämistyön aikana hyvin dynaamista ja vuorovaikutteista yhteistä etätyöskentelyä helpotti VTT:n kehittämä ns. tietotyöläisen seinätaulu. Sille kirjattiin viikoittain ohjelmistomoduulien eri vaiheet, ja nämä välittyivät videokameran ja Internet-yhteyden avulla osapuolten nähtäville mihin ja milloin tahansa. Siten osapuolet pystyivät keskustelemaan tehokkaasti myös työmatkoilla ollessaan mobiiliohjelmistojen yksityiskohdista.

Älykkään matkapuhelimen integroinnit tuotanto- ja palvelujärjestelmiin teki VTT. VTT, Tekes, Bonum IT, Digital Chocolate ja Qprojects rahoittivat kehittämistyöt.

Agile Alliance Europe -yhteistyöorganisaatio ja agile-menetelmiin erikoistunut yritys Exoftware järjestävät 10.3.2005 Suomen ensimmäisen Agile Finland -seminaarin. Seminaarin pääpuhujana on VTT Elektroniikan erikoistutkija Pekka Abrahamsson. Hän johtaa nykyisin kansainvälistä AGILE-ITEA -projektia, johon osallistuu 22 organisaatiota kahdeksasta eri Euroopan valtiosta.

Lisätietoja:


Kuva: VTT
VTT Elektroniikka
Pekka Abrahamsson, erikoistutkija
puh. 020 722 2160, 040 541 5929
pekka.abrahamsson@vtt.fi
Bonum IT Oy
Jari Koivula, hallituksen jäsen
p. 050 525 7329
jari.koivula@bonum.biz

Uutisteksti kuvineen vapaasti käytettävissä. Kalle Heiska
[ etusivu ] [ uutiset ] [ esittelyni ] [ in english ]