UUTTA HUIPPUTEKNIIKKAA!

Kalle Heiska

tiedetoimittaja
etusivu uutiset esittelyni
Pages in English
5.12.2005

Tamperelaisyritykselle mallisuoja hissittömän kerrostalon hissiratkaisulle
Hissi tukee kotona asumista ja vähentää kunnan kotihoito- ja palvelukotitarvetta

Tamperelainen Rakennustoimisto Palmberg Oy on saanut mallisuojan keksimälleen järjestelylle, jolla hissittömän 3-4-kerroksiseen 1960-70-luvun taloon saadaan tilava ja turvallinen hissi. Hissi asuinkerrostalossa parantaa merkittävästi ihmisten viihtyvyyttä, ylipäätään ikääntyvien suurten ikäluokkien mahdollisuutta asua pitkään kodissaan. Hissi lisää myös kiinteistön arvoa ja kilpailukykyä asuntomarkkinoilla. Rakennustoimisto Palmberg on tehnyt mallisuojatulle AAP-Hissiratkaisulle jo myös kansainvälisen patenttihakemuksen.

Rakennustoimisto Palmbergin AAP-Hissiratkaisussa hissille rakennetaan laajennusosa julkisivun ulkopuolelle.
Korkearesoluutiokuva (1001 Kt)
Kuva: Rakennustoimisto Palmberg Oy

Valtaosa kolme-neljäkymmentä vuotta sitten rakennetuista asuintaloista on 3-4-kerroksisia hissittömiä kerrostaloja, joissa on runsaasti myös parvekkeettomia yksiöitä. Varustukseltaan ne ovat helposti täydennettävissä ikääntyneenkin asukkaan käyttöön. Asukkaiden kuitenkin ikääntyessä he perustelevat nykyisin "muuttopakkoaan" liikkumisvaikeuksillaan ja nimenomaan puuttuvalla hissillä. He hakeutuvat palvelutaloihin, joiden kustannuksista pääosin vastaa kunta - tai hissillisiin rakennuksiin.

Rakennustoimisto Palmberg on saanut AAP-Hissiratkaisulle ns. pikkupatentin eli hyödyllisyysmallisuojan. Ratkaisu on aivan uudenlainen järjestely hissin sovittamiseksi nykyisin hissittömään kerrostaloon, jossa on ahdas ja hissin sijoittamisen kannalta ongelmallinen porrashuone. Menetelmällä hissi sijoitetaan liikkumaan porraskäytävän kohdalla rakennuksen julkisivun ulkopuolelle rakennettavaan laajennusosaan. Vanha portaikko järjestellään uudelleen, ja hissin ovi tulee samaan tasoon asuntojen ulko-ovien kanssa. Kerrostasanteesta tulee väljä ja turvallinen liikkua. Lisäetu on, että hissin rakentamisen aikana ihmiset voivat asua kotonaan normaalisti eikä asuntojen sisätiloihin tule muutoksia.

Valtakunnallisesti kerrostalojen hissittömyys-ongelma on tiedostettu, ja Valtion Asuntorahasto ARA ja monet kunnat tukevat hissien rakentamista yhteensä 60 prosentilla kustannuksista. Tällaisella rahoituksella rakennettiin viime vuonna Suomessa talojen rappukäytäviin noin 200 hissiä. Parhaillaan esimerkiksi Helsingin Myllypurossa asennetaan hissiä kuhunkin viiteen porrasrappuun 4-kerroksiseen, 52 asunnon vuonna 1966 rakennettuun taloon. Asunto-osakeyhtiön asukkaiden maksettavaksi jää 40 prosenttia kokonaiskustannuksista eli keskimäärin 7600 € asuntoa kohti ja 20 vuoden laina-ajalla 53 € kuukaudessa.

Hissi helpottaa kaikenikäisten ihmisten viihtymistä kerrostalossa. Nuoret perheet arvostavat mahdollisuutta kuljettaa hissillä lastenvaunuja. Vähän isommat kuljettavat sillä vaikka pelikassia lätkäharjoituksiin. Jo nykyisin ja erityisesti suurten ikäluokkien ikääntyessä kuntien hoiva- ja huolenpitopalveluja tarvitaan enemmän, ja etenkin hissittömissä kotitaloissa ikääntyvien suurin huoli on heidän rajalliset liikkumismahdollisuutensa. Hissittömyys rajoittaa olennaisesti omatoimista asioimista ja virikkeellistä osallistumista tutussa lähiyhteisössä ja jopa ulkoilmaan pääsemistä. Hissit kerrostaloissa sen sijaan edistävät haluttua, jopa elinikäistä pitkäaikaisessa kodissa asumista. Samalla kunnat voivat keskittyä lisäämään taloudellisestikin kannattavia kotipalvelun ja -sairaanhoidon palveluja kalliiden ja ihmisen asumishistorian katkaisevien laitospaikkojen sijaan.

Piirroskuva hissittömästä 3-kerroksisesta porraskuilusta
Piirros: Olli Tasanen

Piirroskuva porraskuilusta AAP-hissirakenteella varustettuna
Piirros: Olli Tasanen


Lisätietoja:

Rakennustoimisto Palmberg Oy
Antti Lakka, projektipäällikkö
puh. 040 553 8008
antti.lakka@palmberg.com
As. Oy Myllypadontie 8
Joel Lehtonen, hallituksen pj.
040 021 9802
Tampereen kaupunki
Eeva Päivärinta, kehittämiskeskuksen johtaja
050 359 3413
eeva.paivarinta@tampere.fi

Uutisteksti kuvineen vapaasti käytettävissä. Kalle Heiska
[ etusivu ] [ uutiset ] [ esittelyni ] [ in english ]