UUTTA HUIPPUTEKNIIKKAA!

Kalle Heiska

tiedetoimittaja
etusivu uutiset esittelyni
Pages in English
28.06.2006

Lyijyttömyys haaste elektroniikkateollisuudelle
Salosta tehokas elektroniikkaliitosten testijärjestelmä

Turun yliopistossa Salossa on kehitetty elektroniikkateollisuuden avuksi tehokas juotosliitosten testijärjestelmä. Tämän avulla erityisesti pk-yritykset ovat voineet testata ja kehittää elektroniikkatuotteittensa luotettavuutta, vaikka vaadittu lyijyttömän juotostinan käyttö on aiheuttanut niille suuren haasteen. Lyijyttömän juotoksen kehittämistyön koordinoi ICT Turku Oy.

Korkearesoluutiokuva (172 Kt)
Kuva: Ilkka Tuokko
Turun yliopiston professori Aulis Tuominen (vas.) ja Assy Oy:n toimitusjohtaja Juhani Falck ovat perehtyneet lyijyttömän juotosliitoksen luotettavuuden analysointiin.
Korkearesoluutiokuva (579 Kt)
Kuva: Ilkka Tuokko

Heinäkuusta 2006 alkaen Euroopassa ei saa valmistaa, ei myydä eikä tuoda tuotteita, joissa elektroniikkaosien liittämiseen on käytetty lyijyä sisältävää, perinteistä juotostinaa. Yritykset ovatkin viime vuosina vähitellen siirtyneet käyttämään lyijytöntä juotostinaa.

Lyijytön juotos vaatii lyijypitoista juotosta korkeamman liitoslämpötilan. Siksi vain osa aiemmista elektroniikka-alan yritysten juotoskoneista on kyennyt liittämään komponentit myös uusilla, lyijyttömillä juotostinaseoksilla. Uudet juotoskoneet maksavat 60.000-100.000 euroa, joten sellaisen hankinta on ollut vaativa investointi pk-yritykselle.

Turun yliopiston Salon toimipisteessä on kehitetty tehokas järjestelmä elektroniikan juotosmenetelmien laadun seurantaan ja parantamiseen. Menetelmälle on haettu patenttia, ja sen avulla useat suomalaisyritykset ovat jo voineet kehittää elektroniikkatuotantonsa laatua yhä paremmaksi.

Kehitetyllä testijärjestelmällä juotosliitoksia voidaan testata kattavasti ja tehokkaasti. Järjestelmän käyttö ohjaa valitsemaan elektroniikka-osien juotoskoneelle parhaat mahdolliset säädöt sekä parhaat juotostinaseokset ja -pastat. Saatujen tulosten mukaan lyijylliset ja lyijyttömät juotokset ovat olleet keskimäärin yhtä luotettavia, mutta eri lyijyttömien juotoskoneiden ja -menetelmien keskinäiset erot ovat olleet suuret.

Testijärjestelmä voitti äskettäin Venture Cupin Turun alueen liiketoimintasuunnitelmakilpailun. Järjestelmä on tarkoitus tuotteistaa ja julkistaa syksyllä.

Perniöläinen Assy Oy on kuuden hengen elektroniikkatuotteiden sopimusvalmistaja. Se sai Turun yliopiston kehittämän järjestelmän avulla selville ensi kerran kattavasti parhaat vaihtoehdot ja säädöt juotoskoneilleen ja -menetelmille. Järjestelmän käyttö on helpottanut yrityksen kykyä valmistaa entistä korkeampilaatuisempia tuotteita lyijyttömilläkin juotosmenetelmillä. Lisäksi yritys sai testauksen ohessa tietoja muiden yritysten keskimääräisestä juotosliitosten laatutasosta.

Elektroniikan juotosliitosten testijärjestelmää on koekäytetty lyijyttömän juotostyön kehittämishankkeessa, jossa ovat mukana Aspocomp, Assy, Elcoteq, Kovotek, Muurlan Elektroniikka, Nokia, Partnertech, Powerfinn, Satel, Sincotron Finland, SP Scanpiiri, Teleste, Vansco sekä Turun, Hämeen, Kajaanin ja Satakunnan ammattikorkeakoulut. Tämän kehittämishankkeen koordinoi ICT Turku Oy, ja sen rahoittavat Tekes ja siihen osallistuvat yritykset.

Lisätietoja: www.next.utu.fi

Turun yliopisto
Professori Aulis Tuominen
puh. 045 630 2116
aulis.tuominen@utu.fi
ICT Turku Oy
Ohjelmapäällikkö Kristiina Sunell
puh. 044 790 4921
kristiina.sunell@ictturku.com
Assy Oy
Toimitusjohtaja Juhani Falck
puh. 040 035 2351
juhani.falck@co.inet.fi

Uutisteksti kuvineen vapaasti käytettävissä. Kalle Heiska
[ etusivu ] [ uutiset ] [ esittelyni ] [ in english ]