UUTTA HUIPPUTEKNIIKKAA!

Kalle Heiska

tiedetoimittaja
etusivu uutiset esittelyni
Pages in English
9.12.2013

Tampereen ammattikorkeakoululta vahva tuki keksinnölle
Liuskekiviverhoiltu ulkoterassi ja -seinä päivässä pihaan

Tampereen ammattikorkeakoulu on ollut avainasemassa kehitettäessä aivan uudenlainen tapa saada aikaan liuskekiviverhoiltu pinta ulko- ja sisätiloihin. Menetelmä perustuu ennakolta suunniteltuihin ja valmistettuihin, liuskekivellä pinnoitettuihin teräsbetonielementteihin. Elementtirakentaminen nostaa liuskekiviverhoilun laadun aiempaa selvästi korkeammalle, koska se eliminoi perinteisen, paikalla kivi-kiveltä-rakentamisen monet epävarmuustekijät.

Raimo ja Teppo Vuohelainen sekä Markku Oikarainen.

Stonelement Oy:n yrittäjäveljekset Raimo (vas.) ja Teppo Vuohelainen ovat tuotteistaneet liuskekivellä verhoillun teräsbetonielementin. Oikealla Tampereen ammattikorkeakoulun innovaatioasiamies Markku Oikarainen.
Korkearesoluutiokuva (1,73 Mt)
Kuva: Paavo Pykäläinen

Liuske-, pulteri- ja muilla luonnonkivillä pinnoitettuja elementtejä valmistetaan vaativaan ulko- tai sisätilaan – terassi-, porras-, -muuri-, lattia- tai seinäelementiksi. Koska elementit valmistetaan tasalämpöisessä tehdastilassa, ne saadaan erittäin lujiksi pohjoismaisiin vaativiinkin sääolosuhteisiin. Ensimmäiset, routasuojauksen sisältävät elementit ulkopihoille on asennettu keväällä 2013.

Suurin hyöty uudesta liuskekivirakentamistavasta tulee rakennuttajalle. Tälle tuodaan sovittuna päivänä pihalle kuorma valmiita elementtejä, ja esimerkiksi jopa 100 neliömetrin ulkoterassi syntyy kahdessa päivässä. Lisäetu on, että valmiiden elementtien ansiosta työmaalle tulee vain yksi kuorma, eikä rakennusjätetty synny käytännössä ollenkaan. Myös lopputulos on korkealaatuinen ja vuosikymmeniä kestävä.

Perinteisessä kivi-kiveltä-rakentamisessa työmaalle tuodaan etenkin kasa liuskekiviä ja betonia. Pohjabetonityö on ulkona sään armoilla, ja myös sisätilassa pohjabetonin kuivuminen vie viikkoja. Silti liuskekiviasentajalle jää epävarmuus pohjabetonin laadusta vaativaan kivi-kiveltä-asennukseen; tämä työ on lisäksi hidasta ja fyysisesti ja ergonomisesti raskasta. Perinteisellä tavalla valmista liuskekiviverhoilua syntyy vain 3–5 neliömetriä miestyöpäivässä, ja kalenteriaikaa työkokonaisuuteen tarvitaan 1–2 kuukautta.

Teräsbetonielementtisen liuskekivirakentamisen keksi Tampereen ammattikorkeakoulun rakennustekniikan aikuisopiskelija. Tämä vei ideansa luottamukselliseen käsittelyyn TAMKin innovaatiotiimiin ja Tuoteväylä-prosessiin. Idean omistaja sai TAMKista vahvan tuen tuotteen kehittämiseksi, yritysliikeidean täsmäämiseksi sekä tuotemarkkinointiin.

Liuskekivipintaisten teräsbetonielementtien tuottamiseksi markkinoille on perustettu yritys. Hinnaltaan uusi liuskekiviverhoilun valmistustapa on samaa suuruusluokkaa kuin kivi-kiveltä-rakentaminen, mutta rakennuttajalle uusi tapa on äärimmäisen helppo, siisti ja luotettava. Uudet verhoiluelementit ovat alkaneet jo kiinnostaa arkkitehtitoimistojen ja piharakentamisen suunnittelijoita. Elementit saattavat innostaa myös vientimarkkinointiin siten, että tärkein – korkealaatuinen valmistusosaaminen – pysyy kotimaassa.

Lisätietoja: www.stonelement.fi

Tampereen ammattikorkeakoulu
Markku Oikarainen, innovaatioasiamies
puh. 040 826 7615
etunimi.sukunimi@tamk.fi
Stonelement Oy
Teppo Vuohelainen, toimitusjoht.
puh. 050 369 4581
etunimi.sukunimi@pp.inet.fi

Kari Myttynen, omakotirakentaja
puh. 0400 731 777
etunimi.sukunimi@kolumbus.fi

Uutisteksti kuvineen vapaasti käytettävissä. Kalle Heiska


[ etusivu ] [ uutiset ] [ esittelyni ] [ in english ]